Govori završili, haos počeo

“Nove vlasti sprovešće lustraciju, a Đukanović će odgovarati za lopovluke. Pozivam policajce da bace štitove i budu pametni", poručio je Radulović sinoć
110 pregleda 14 komentar(a)
DF Protesti, Foto: Filip Roganović
DF Protesti, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.10.2015. 07:34h

Protesti DF-a počeli su okupljanjem demonstranata na Trgu Republike, kada su organizatori sa improvizovane bine na kamionu pozvali poslanike ostatka opozicije da im se pridruže.

Kolona predvođena čelnicima tog političkog saveza, oko 19.30 krenula je pred Skupštinu, a njima su se pridružili lider SNP-a Srđan Milić, Snežana Jonica, nezavisni poslanici Mladen Bojanić i Obrad Gojković, kao i čelnik i BDZ Hazbija Kalač.

Nakon što su se opozicioni poslanici okupili ispred spomenika kralju Nikoli, član Predsjedništva DF-a Milan Knežević poručio je da niko nema “opravdanje za odsustvo sa sastanka sa istorijom” i objasnio da će govori trajati 45 minuta kako bi predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić i Milo Đukanović imali vremena da odgovore na mirne i demokratske zahtjeve.

Ponovio je da demonstranti traže formiranje prelazne vlade i implementaciju izbornog zakonodavstva, kako bi se raspisali fer i demokratski izbori.

Novinar i lider Pokreta za neutralnost Marko Milačić istakao je da je nasilje nad demonstrantima prošlog vikenda pokrenulo revolt, navodeći da od sada u Crnoj Gori postoji jedino podjela na slobodne građane i uzurpatore.

"Ako udare na nas policajci i provokatori, treba da stojimo zajedno. Ništa nam ne mogu”, rekao je Milačić.

Poslanica Jelisava Kalezić ocijenila je da su demonstranti pred Skupštinom - ustavobranitelji i branioci demokratije. Pozvala je ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da podnese ostavku, dok je policiji poručila da čuva građane i hapsi one koji su maskirani i prave incidente.

Mladen Bojanić pozvao je okupljene na mirnu borbu, a Milić konstatovao da je "bolje upaliti svijeću, nego čitav život proklinjati tamu".

Dok su okupljeni skandirali “Milo lopove” i “Gotov je”, Predrag Bulatović je rekao da očekuje da će Krivokapić napustiti Vladu.

Potpredsjednik parlamenta Branko Radulović kazao je da će građani stvoriti Crnu Goru na pravim temeljima.

“Nove vlasti sprovešće lustraciju, a Đukanović će odgovarati za lopovluke. Pozivam policajce da bace štitove i budu pametni večeras", poručio je Radulović.

Nebojša Medojević ocijenio je da se na skupu okupilo više od 20.000 ljudi i pozvao premijera da podnese ostavku, a policiju da se pridruži građanima.

Sat nakon okupljanja na trgu, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da se večeras "stvar mora dovesti do kraja".

“Pozivam policiju da se spakuje i vrati u kasarne, jer bi trebalo da državu štiti od kriminalaca, a ne od sopstvenih građana”, kazao je Mandić.

Rekao je da će poslanici pokušati da uđu u zgradu parlamenta i tražio da im se to dopusti, jer “nisu naoružani”.

“Tražim od policije da poslanicima dozvoli da uđu u parlament i da ni slučajno ne upotrijebe silu”, rekao je Mandić.

Opozicioni poslanici tada su se probili kroz masu do zaštitne ograde pred parlamentom, a Mandić je preskočio preko nje.

Voditelj je preko razglasa pozivao već uskomešane građane da budu strpljivi.

Bulatović je tada izašao pred masu i rekao da su telefonski razgovarali sa Krivokapićem, koji im je ponudio dijalog i ulazak u Skupštinu na sporedna vrata.

Rekao je da su šefu parlamenta kazali da u Skupštinu neće ulaziti osim na glavni ulaz i pozvao okupljene na strpljenje.demonstranata i policije

U sljedećih dvadeset minuta mlađi demonstranti iz prvih redova verbalno su napadali policajce, a tenzije su porasle kada je na binu izašao poslanik Slaven Radunović i kazao da Krivokapić ne brine za okupljene građane, jer im se više ne javlja.

“Čekaćemo još deset minuta, a poslije nikakvu odgovornost ne preuzimamo za ono što će se desiti", rekao je Radunović, nakon čega su ka policiji počele da lete baklje, flaše i kamenice.

Pet minuta nakon toga iz mase je u prve redove došla grupa maskiranih demonstranata, koji su ubrzo oborili ogradu a policija ispalila prve suzavce.

Bato krenuo bagerom, policija ga zaustavila kod Berana

Policija je kod Berana juče zaustavila Bata Đurišića koji je bagerom krenuo ka Podgorici na proteste.

"Bato je parkirao bager pored puta i obećao policiji da više neće morati da slušaju kriminalce, jer ćemo ih večeras sve osloboditi, a onda je krenuo sa ogromnom kolonom kola koja su ga pratila ka Podgorici", saopštili su na Fejsbuk stranici "Sloboda traži ljude".

Ćipranić šenlučio “za slobodnu CG”

Član grupacije "Srbadija Barska“ Nikšićanin Ratko Ćipranić (48), nastanjen u Baru, objavio je na Fejsbuk profilu snimak na kojem ispaljuje više hitaca iz pištolja, u znak podrške protestima Demokratskog fronta u Podgorici.

"Za srećan put svim protestantima za slobodnu Crnu Goru", objavio je Ćipranić na svom Fejsbuk profilu.

On je sinoć “Vijestima” rekao da se radi o montaži, i da on to nije objavio na svom profilu.

Kazao je i da nije predvodnik grupacije “Srbadija Barska”.

Ćipranić je sinoć oko 2 sata pušten iz barske policije.

"Službenici Uprave policije MUP-a preduzimaju aktivnosti na pronalasku R.Ć. (48) iz Nikšića, nastanjenog u Baru, zbog današnje objave na Fejsbuku na kojoj se nalazi snimak na kojem ovo lice ispaljuje više hitaca iz vatrenog oružja”, piše u saopštenju Uprave policije.

Osim Ćipranića, službenici barske policije saopštili su da potražuju D. M. (22) iz Bara, kako bi se od njega uzela izjava u vezi sa fotografijom koju je objavio takođe na Fejsbuku.

Baranin na toj fotografiji pozira sa puškom, optičkim nišanom i takozvanom fantomkom.

Vlada osudila kamenovanje ambasade Albanije

Nekoliko kamenica bačeno je ka ambasadi Albanije prilikom prolaska grupe Nikšićana, pisalo je na Tviter nalogu Vlade, koja se poziva na Upravu policije. Vlada je osudila napad na ambasadu.

Napad na ambasadu Albanije osudila je i Bošnjačka stranka.

“Takvi i slični postupci zasigurno ne odražavaju multinacionalnu i multivjersku Crnu Goru i ne doprinose daljem razvoju demokratskih procesa kojima težimo. Želimo da vjerujemo da će protesti proteći mirno, kao što je i najavljeno od strane organizatora”, saopšteno je juče ranije iz BS.

Bonus video: