Demonstranti stižu u Podgoricu

"Čak i mi smo iznenađeni brojem sugrađanki i sugrađana, koji će učestvovati na protestima,” kazao je Dožić
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2015. 15:15h

Demonstranti iz više gradova stižu u Podgoricu, gdje u samom centru, na Trgu republike, u 19h počinje protest u organizaciji Demokratskog fronta.

Policija je sa graničnog prelaza Dobrakovo iz pravca Prijepolje i Brodarevo vratila jedan dio ljudi koji su krenuli na proteste DF-a, kazao je predsjednik OO NOVA-e Vukota Dulović.

Nikšić: Stotine automobila i dvadesetak autobusa

Nikšićani su se u velikom broju odazvali pozivu DF-a da dođu na večerašnji protest.

Nekoliko stotina automobila i dvadesetak autobusa, formirajući kolonu ispred tunela Budoš i noseći stranačke i crnogorske zastave, krenuli su organizovano na protest.

Na Facebook stranici "Sloboda traži ljude" okačena je slika na kojoj se vidi kolona automobila koja je krenula iz Nikšića na protest.

"Neprekidna kolona automobila koja počinje u Nikšiću, a završava se bukvalno u Danilovgradu! Nevjerovatno... Svi zajedno u Podgoricu", stoji u opisu fotografije

Barani pošli na protest

Građani i simpatizeri DF iz Bara pošli su danas popodne organizovano u koloni na protest u Podgoricu sa platoa ispred sportske sale.

Mirza Kurgaš, učesnik i prethodnih protesta, rekao je “Vijestima” da ide da pokaže “da ovo nije samo protest četnika i velikosrba koji sada smetaju ovoj vlasti, a nisu im smetali kada su bili zajedno prije 25 godina”.

“Ovo je protest svih građana koje ovaj korumpirani režim 25 godina pljačka i vara. Bio sam prošle nedjelje takođe na protestu u Podgorici i vidio da je ovo postao opštegrađanski pokret za oslobođenje od ove vlasti,” rekao je Kurgaš.

Šef odborničkog kluba DF-a u SO Bar Dejan Đurović kazao je da su Barani počeli da odlaze u Podgoricu još u ranim jutarnjim satima svojim automobilima i vozom. Očekivanja svih su velika, a ova noć će biti zapisana u istoriji Crne Gore, rekao je Đurović, dodajući da su u narodu očigledne velike želje za konačnim promjenama.

“Na našem protestu su sve zastave, ovo su mirni i demokratski građanski protesti, a režimski mediji stalno pominju nekakav građanski rat. Jutros sam vidio policajce iz Bara koji su se spremali takođe za Podgoricu, poručio im da su oni policija ovog naroda a ne režima i da oni treba večeras da brane nas, a ne režim od nas. Svim građanima i našim članovima je pred polazak u Podgoricu posebno skrenuta pažnja na to da su sve osobe koje na protestu budu nosile kapuljače ili fantomke ubačeni provokatori,” napomenuo je Đurović.

Predsjednik barskog PZP-a Zoran Tajić kazao je da će večeras svakako biti “i mnogo veća gužva i mnogo veća očekivanja” nego prošli put. On je dodao da je barska Komunalna policija u ranim jutarnjim satima skidala plakate “Sloboda ili ništa” koje su aktivisti DF-a lijepili po Baru.

“Išli su iza naših aktivista i cijepali plakate, pozivajući se na zaštitu grada od grafita, a kada smo pitali zašto ih skidaju i sa mjesta koja su predviđena za to, počeli su da se izvinjavaju,”rekao je Tajić.

Kolašin: Interesovanje za učešće na protestima iznenadilo i organizatore

Prema podacima koje imaju u DF-u, između 200 i 250 Kolašinski i Kolašinca učestvovaće na protestima u Podgorici.

Kako je kazao prvi čovjek tog političkog saveza u Kolašinu, Aleksandar Dožić, interesovanje za učešće na protestima je iznenadilo i organizatore.

"Čak i mi smo iznenađeni brojem sugrađanki i sugrađana, koji će učestvovati na protestima. Većina njih su odlučili da krenu privatnim autmobilima i to u manjim grupama. Prva je krenula oko 14,30 sati, dok će neki sačekati 17 sati, pa krenuti ka Podogrici,” kazao je.

Prema riječima lokalnog funkcionera DF-a Manojla Mana Jankovića, oko 50 putničkih automobila i kombi sa demonstantima su do16 sati krenuli iz Kolašina ka Podogrici.

"Bilo da je riječ o članovima i simaptizerima DF ili ne, svima njima dugujem ogromnu zahvalnost. Svima nam je zajedničko da smo gladni slobode. Vrijeme je da se zajednički izborimo za nju. Kada, ako ne sada i sa kim, ako ne,” kazao je Janković.

Iz Budve krenula dva autobusa i dva kombija

Iz Budve su prema Podgorici krenula dva autobusa i dva kombija.

Prema riječima organizatora, ka glavom gradu Crne Gore uputilo se i 20 automobila.

Berane: Krenulo više stotina građana

Organizacioni odbor Demokratskog fronta saopštio je da je na protest u Podgorici iz Berana krenulo nekoliko stotina građana.

Prevoz za Podgoricu bio je organizovan, a Beranci su počeli da se okupljaju nešto prije 13 časova.

Kako su "Vijestima" kazali iz organizacionog odbora, veliki broj građana se ka Podgorici uputio samostalno, svojim autmobilima.

Organizatori smatraju da bi odziv građana bio mnogo veći da, kako tvrde, policija u civilu ili uniformisano ne patrolira gradom i na taj način vrši pritisak na građane.

"Policija je evidentirala svaki ulazak i izlazak iz naših prostorija, to je potpuno neprimjereno ali neće uticati na to da masovno krenemo u Podgoricu", kazao je bivši poslanik i funkiconer DF-a Radojica Živković.

"Gotov je! Iz Čikaga tvoji, znaš ti dobro koji" >>>

Pojačane policijske patrole na putu između Novog i Podgorice >>>

Danilovgrad: Gimnazijalci puštali "Pada vlada", pa kažnjeni >>>

Đurišić krenuo na protest bagerom, policija ga zaustavila >>>

Rečević: Na protestu bi moglo doći do incidenata, radimo sve da prođe mirno >>>

Anđelić: Autokratski režim da prihvati minimalne zahtjeve

Umjesto autobusom, kako je najavljeno, Žabljačani su se na proteste u Podgorici zaputili automobilima. U 13,30 časova sa autobuske stanice na put su krenula četiri automobila, ali nam je saopšteno da su već na putu za Podgoricu tri puna putnička vozila.

Sve su to odbornici i pristalice DF koji su učestvovali u dva protestna okupljanja na Žabljaku.

Svi na fonu proklamovanih zahtjeva, formiranje tehničke vlade i raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

"Pošteno bi bilo da autokratski režim prihvati te sasvim minimalne zahtjeve pa ko pobijedi da mu se čestita", kazao je odbornik PzP Novak Anđelić.

Savo Ćirović iz Nove srpske demokratije kaže da na proteste ide da podrži obespravljeni narod i doprinese, po prvi put, slobodnim izborima koji će donijeti život dostojan čovjeka.

"Nadam se to uvažiti aktuelni režim", kaže Ćirović

"Do gladi i bijede doveli su svi dosadašnji, nezakoniti, izbori. To se mora promijeniti, moraju se organizovati slobodni izbori kako bi se kriminalu i korupciji stalo na kraj i narod počeo da živi onako kako zaslužuje", rekao je odbornik DF Relja Kasalica.

-U osnovnoj školi učili smo jednačinu da je 20 jednako 20 a u aktuelnom trenutku 20 daje jedan, što je nejednačina. Na taj način Milo sam sebi daje novac. Uzme 20 miliona a vrati jedan. To su logične zakonitosti kojih u ovoj zemlji nema-, zapaža Vojin-Lakan Tomčić.

Rovčanin: Iz Pljevalja na protest krenule i pristalice SNP-a i Pokreta za Pljevlja

Iz Pljevalja se na proteste u Podgoricu uputilo nekoliko stotina građana sa 80 vozila, tvrde u Organizacionom odboru protesta.

Ispred zgrade Opštine u 13 sati organizovano je krenulo dvadesetak vozila, dok su ostali kako tvrdi Nikola Rovčanin iz DF samoinicijativno uputili put Podgorice gdje će prisustvovati protestnom skupu pod sloganom "Sloboda ili ništa".

Rovčanin je rekao da su na proteste osim aktivista DF-a krenule i pristalice SNP-a i Pokreta za Pljevlja.

Iz Bijelog Polja građani krenuli automobilima, kombijima, autobusom, vozom

Sa Autobuske stanice u Bijelom Polju danas oko 13 sati pošlo je oko stotinak pristalica DF-a sa jednim autobusom i četiri kombija.

Uz njih, jedan dio građana put Podgorice se uputio vozom, dok je drugi krenuo automobilima.

Dva autobusa iz Novog

Na proteste je danas oko 14 i 30 sa Autobuske stanice krenulo i 40-ak Hercegnovljana u dva autobusa.

Organizatori ističu da su unajmili i dva kombija će im se u mjestima duž hercegnovske rivijere pridružiti veliki broj članova partija, ali i drugi građani.

“Mirnim protestima pokazaćemo da ovaj nenanrodni režim mora da ode“, kazao je predsjednik OO NOVA Boris Seferović.

On je naveo da su mnogi Novljani za Podgoricu krenuli sopstvenim automobilima. Prema njegovin riječima iz najvećeg bokeljskog grada za Podgoricu je ili će krenuti oko 400 njegovih građana.

Iz Ulcinja putničkim automobilima

Demonstranti iz Ulcinja uputili su se u Podgoricu privatnim automobilima, kazao je za "Vijesti" funkcioner DF-a Milan Rolović.

Galerija

Bonus video: