HRA ukazala MUP-u na standarde o izvještavanju novinara o javnim protestima

Iz HRA su posebno ukazali na značaj preporuke Savjeta za građansku kontrolu rada policije za Upravu policije, kao i za medije, koju je to tijelo usvojilo 20. oktobra
0 komentar(a)
protesti CG, Foto: Zoran Đurić
protesti CG, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.10.2015. 17:37h

Akcija za ljudska prava (HRA) je, uoči sjutrašnjih protesta, ukazala Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije na postojeće međunarodne standarde o izvještavanju novinara o javnim protestima i postupanju policije prilikom obezbjeđivanja tih protesta, odnosno očuvanju javnog reda.

Iz HRA su na te standarde ukazali u pismu koje su uputili ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću, direktoru Uprave policije Slavku Stojanoviću i rikovodiocu Centra bezbjednosti Podgorica Branislavu Živkoviću, jer, kako su ocijenili, postojeća zakonska regulativa u Crnoj Gori nedovoljno uređuje tu oblast.

“Ukazali smo da je Evropski sud za ljudska prava u nedavno donijetoj presudi protiv Finske naglasio ključnu ulogu medija da za javnost obezbijeđuju informacije o tome kako se policija ophodi prema demonstrantima i posebno kako suzbija nasilne proteste”, kaže se u saopštenju HRA.

Oni su podsjetili i da su Venecijanska komisija Savjeta Evrope i OEBS, u Smjernicama o slobodi mirnog okupljanja, naglasili da se ”trećim stranama (poput monitora, novinara i fotografa) takođe može reći da se raziđu, ali se ne mogu spriječiti da posmatraju i snimaju policijsku operaciju”.

U tim Smjernicama, kako su kazali iz HRA, navodi se i da “učesnike (protesta) i treće strane ne treba sprječavati da fotografišu ili prave video zapise policijske operacije, a svaki zahtjev službi za sprovođenje zakona da im se snimci ili digitalne fotografije predaju treba prethodno da odobri sud”.

Iz HRA su posebno ukazali na značaj preporuke Savjeta za građansku kontrolu rada policije za Upravu policije, kao i za medije, koju je to tijelo usvojilo 20. oktobra.

“Da policijski službenici omoguće, pri svim javnim okupljanjima, nesmetan rad medija i prisustvo novinara i da se suzdrže od bespotrebnog ograničavanja njihove slobode kretanja ili izvještavanja. Omogućavanje profesionalnog rada novinara, i drugih medijskih djelatnika, i njihovo izvještavanje sa javnih okupljanja je u interesu javnosti i same policijske organizacije kada je riječ o policijskom postupanju i primjeni policijskih ovlašćenja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Savjet preporučio novinarima, urednicima, medijskim i novinarskim asocijacijama, da razmotre korisne primjere iz uporedne prakse, kako bi vidljivost medija i štampe na javnim okupljanjima, posebno onim koje prati tenzija, bila unapređena.

“S tim u vezi, Savjet poziva Upravu policije da inicira neposredan dijalog i komunikaciju sa medijskim i novinarskim asocijacijama kako bi se preventivno djelovalo na moguće nesporazume i onemogućavanje medija da nesmetano izvještavaju i obavljaju svoj legitiman i društveno izuzetno važan rad”, naveli su iz HRA.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: