Vujanović: Mirni, demokratski, nenasilni protesti su oblik iskazivanja nezadovoljstva

“Stabilnost ove države i njen razvoj je interes iznad svih drugih interesa i svi u ovom društvu trebaju da budu posvećeni tome.Crna Gora ide jasnim putem razvoja i svojih integracija. Ima istorijsku šansu da u decembru ove godine dobije poziv za NATO. Taj poziv će biti snažan doprinos našoj bezbjednosti”, naveo je Vujanović
24 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2015. 13:40h

U Crnoj Gori politički dijalog je nužan i hitan kako bi se prevazišle razlike, kazao je predsjednik države, Filip Vujanović, navodeći da sjutrašnji protest treba da bude miran i demokratski.

Vujanović je ukazao da mirni, demokratski, nenasilni protesti, postoje u svim državama.

“Oni su oblik iskazivanja nezadovoljstva, saopštavanja, očekivanja i oni su i u našem sistemu i bili i biće dio promocije onoga što se kroz taj vid iskazivanja nezadovoljstva ima kao sadržaj političkog života", rekao je Vujanović i dodao da protesti ne smiju da ugroze ustavni poredak jedne zemlje.

"Ne smiju da ugroze javni red i mir te zemlje”, rekao je Vujanović novinarima na Cetinju.

Prema njegovim riječima, protesTi ne smiju da ugroze slobode i prava drugih građana.

“Stabilnost ove države i njen razvoj je interes iznad svih drugih interesa i svi u ovom društvu trebaju da budu posvećeni tome.Crna Gora ide jasnim putem razvoja i svojih integracija. Ima istorijsku šansu da u decembru ove godine dobije poziv za NATO. Taj poziv će biti snažan doprinos našoj bezbjednosti”, naveo je on.

Vujanović je ocijenio da ništa ne treba da ugrozi taj veliki i vrijedni cilj, koji treba da bude interes svih građana, bez obzira kako ko na njega gleda i kako ga doživljava.

“Zato očekujem da će sjutra svi subjekti protesta biti u funkciji i afirmaciji onoga što je demokratski sadržaj protesta. Taj protest, kao što se i od organizatora najavljuje, koji odgovaraju za proteste, treba da bude miran i demokratski. Treba da bude oblik iskazivanja sa otvorenog prostora određenih očekivanja, a u odnosu na ta očekivanja već je saopšten stav onih prema kojima su ta očekivanja data”, kazao je on.

Vujanović smatra da je dijalog nužan.

“Mislim da je dijalog hitan. Dijalog je način da se prevaziđu razlike, da se obezbijedi kontrola procesa, prije svega očekivanog u narednoj godini izbornog procesa. Uvijek sam bio i biću pristalica svih onih mehanizama koji jačaju sigurnost tog procesa. I uvjerenje učesnika procesa u punoću, vrijednost i vjerodostojnost iskazane volje građana”, dodao je on.

Vujanović je naveo da je interes Crne Gore da ima izbore, i nakon izbora funkcionisanje vlasti koja će uživati podršku svih.

On je kazao da mehanizme izbora doživljava kao visoko postavljene, jer su i od OEBS-a i Savjeta Evrope veoma respektovani, navodeći da je svaki novi doprinos novom povjerenju vrijedan, značajan i bitan.

Vujanović je da se kroz dijalog, koji treba da bude što prije, i da uključi sve relevantne subjekte parlamenta, treba postići ono što je interes našeg društva.

“Što bolja i što intenzivnija komunikacija, što veći stepen saglasnosti, a ja bih se veoma radovao i konsenzusom. Dakle, ako govorimo o projekciji izbora, veoma ću se radovati da se skraćenje mandata parlamenta postigne konsenzusom”, kazao je Vujanović.

On je dodao da će se veoma radovati da parlamentarne partije dogovore datum izbora.

“I u raspisivanju ću ga ispoštovati, i iznad svega da se postignu mehanizmi kontrole koji će obavezivati nakon izbora apsolutno sve da priznaju rezultate izbora”, kazao je predsjednik.

Bonus video: