EK traži da se kriza riješi bez posredovanja

Đukanović je kazao da je spreman da raspiše izbore nakon dobijanja pozivnice NATO-a, po izbornom zakonu koji je donio parlament
65 pregleda 167 komentar(a)
Demokratski fron, Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Demokratski fron, Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.10.2015. 05:34h

Evropska komisija (EK) pozvala je sve partije da politički dijalog oko aktuelne krize u Crnoj Gori riješavaju u parlamentu.

To je “Vijestima” rekla Maja Kocijančić, portparolka komesara za proširenje i susjednu politiku EK Johanesa Hana odgovarajući na pitanje da li Brisel smatra da je neophodno da zvaničnici Evropske unije učestvuju u rješavanju političke krize u Crnoj Gori.

“Svako rješenje političke situacije mora doći iz Crne Gore. S toga, sve političke partije treba da se konstruktivno uključe u inicijativu pokrenutu od strane predsjednika parlamenta sa namjerom da se nađe put naprijed. Politički dijalog i diskusije treba da se održe u parlamentu”, rekla je Kocijančić, navodeći da bi svako trebalo da bude slobodan da izrazi svoje mišljenje poštujući zakone.

Dok je Kolegijum predsjednika odložio raspravu o djelovanju policije protiv demonstranata, kada su pred parlamentom uklonjeni bina i šatori, funkcioner Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović kazao je da će sjutrašnji protest početi u 19 časova na Trgu Republike, a da će demonstranti prošetati Ulicom slobode do Spomenika kralju Nikoli, preko puta parlamenta. Centar bezbjednosti Podgorica do isteka roka u 19 časova, nije poslao zabranu organizatorima, a potpredsjednik Vlade Duško Marković rekao je da je protest odobren.

Ističući da je Crnoj Gori potreban hitan dijalog, lideri pokreta URA, Demosa i Demokratske Crne Gore Žarko Rakčević, Miodrag Lekić i Aleksa Bečić poručili su da bojkot i masovne demonstracije ostaju kao jedino rješenje, ukoliko Demokratska partija socijalista (DPS) ne želi da se dogovorom nađe izlaz iz krize.

“To će nužno voditi jedinoj preostaloj reakciji opozicionih snaga - od bojkota institucija sve do organizovanja zajedničkih, koordiniranih, planskih, demokratskih, masovnih i nenasilnih građanskih demonstracija, u zajedničkoj akciji sa sindikatima, studentskim organizacijama, predstavnicima civilnog sektora i drugim društvenim asocijacijama”, navodi se u saopštenju nakon sastanka tri lidera.

Član predsjedništva Fronta Nebojša Medojević rekao je da demonstranti ne ugrožavaju nacionalne interese Crne Gore, već “totalitarni karakter režima Mila Đukanovića”. On je rekao da su protesti crnogorski proizvod i da iza njih ne stoje ni Moskva, ni Vašington ni Berlin.

“Činjenica da on, kao i Slobodan Milošević ranije, traži razloge za pobunu naroda u nekim spoljnim faktorima zaista djeluju sada tragikomično. Poznato je da je sada upravo Đukanović u odličnim odnosima sa Aleksandrom Vučićem i vlastima u Srbiji”, rekao je Medojević.

Podršku protestima juče su uputili članovi GO Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) Goran Bojović i Vladimir Đukanović, navodeći da je “nedopustivo dalje držanje srpskog naroda u ropstvu Mila Đukanovića”.

Izbori su jedino rješenje za izlazak iz krize, spremni da ih raspišemo nakon pozivnice NATO

Đukanović je kazao da je spreman da raspiše izbore nakon dobijanja pozivnice NATO-a, po izbornom zakonu koji je donio parlament. On je na TVCG rekao da su izbori rješenje za izlazak iz krize u kojoj se država našla nakon protesta.

“Neka izbori budu onog dana kada bude postignut najveći mogući konsenzus u parlamentu. To je jedini odgovoran odnos prema problemu koji imamo. Naš je interes da se smanje sumnje i da vlast koja bude izabrana na takvim izborima bude oslobođena bilo kakvih sumnji”, rekao je on.

Premijer je juče u Budvi kazao da neće podnijeti ostavku i ponovio da određeni politički krugovi iz Srbije neskriveno pomažu proteste u Crnoj Gori.

"To je kontinuitet politike nacionalističkih krugova okupljenih oko Vojislava Koštunice, koji su kao što se sjećamo sve učinili da Crna Gora ne bude nezavisna. Od otvorene destrukcije koju su preduzimali u Briselu, njihovih izjava nakon obnove nezavisnosti, da je u pitanju privremeno rješenje i da će se Crna Gora vrlo brzo vratiti u zajednicu. Što znači da oni djeluju vrlo dosljedno sa svoje nacionalističke platforme, negirajući pravo Crnoj Gori na suverenost i upravljanje vlastitom budućnošću“, rekao je Đukanović. Podsjećajući da je vlada u četvrtoj godini mandata, on je rekao da je bilo vremena da se razgovara o tome da li je bilo kakvih propusta u organizaciji izbora. “Vlada ima puni legimitet, nastavlja da radi i nastavlja da obezbjeđuje uslove, koji će svakome omogućiti priliku da slobodno saopšti svoj stav”. On je dodao i da je ubijeđen da od strane zvanične Srbije niko ne radi ništa protiv Crne Gore.

Bonus video: