Marković: Skup DF-a će biti odobren

Marković je rekao da demonstranti imaju podršku nacionalističkih krugova iz Srbije ali ne i zvaničnog Beograda
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.10.2015. 17:41h

Potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je da državne institucije imaju dokaze da Rusija i dio političke javnosti podržava proteste Demokratskog fronta, ne želeći da iznosi dokaze u javnosti. Marković je na televiziji "Vijesti" rekao da je podrška Moskve očigledna nakon reagovanja Ministarstva inostranih poslova Rusije zbog uklanjanju šatora i bine ispred parlamenta.

"Zvaničnici iz vlade nebi trebali da manipulišu činjenicama, naravno sve stvari ne smiju biti dostupne javnosti, ali iz onoga što je javno i što se vidi jasno je da protestanti imaju podršku sa strane koja je suprostavljena našim nacionalnim i državnim interesima, a koja slijedi zahtjeve skupa", rekao je on.

Marković je rekao da demonstranti imaju podršku nacionalističkih krugova iz Srbije ali ne i zvaničnog Beograda, dok dok je na pitanje ima li finansijske i obavještajne dokaze za svoje tvrdnje, Marković je rekao: "Da, imamo te informacije".

Marković je rekao da će skup u subotu biti odoboren iako u Vladi smatraju da protesti izazovu izvjsnu nestabilnost. "Te naše političke ocjejne koje su zasnovane i na određenim argumenita neće biti razlog da ovaj skup bude zabranjen", navodeći da je prijavljeno da će skup trajati od 19 časova u subotu do nedjelje u 6 časova. "Nakon isteka toga protestanti će se razići. Želimo da vjerujemo da će tako i biti".

Marković je rekao i da je prerano objavljeno saopštenje Uprave policije u kojem se navodi da su demonstranti u subotu uveče željeli da nasilno uđu u zgradu parlamenta, ističući da su to policajci utvrdili na terenu. On je upozorio da u u situacijama koje nose elemente rizika svi moraju biti pažljivi. "Protesti su organizovani bez ikakve najave i na samom domaku parlamenta se odjednom našao veliki broj građana iz nekoliko pravaca. Policija je u tom momentu donosila odluku na licu mjesta, i nakon toga je uslijdilo saopštenje. Mislim da to saopštenje niuje trebalo dati tako brzo", rekao je on.

Komentarišući poziv čelnika pokreta URA, Demosa i Demokratske Crne Gore da se pokrene dijalog o izlasku iz političke krize, Marković je rekao da je spreman na dijalog. On je odsjetio da su te tri političke organizacije pozvale na mir i stabilnost u Crnoj Gori.

"I ova vlada je za politički dijalog ne prihvatajući zahtjeve za ostavkama. Mi smo rekli da smo za politički dijalog oko svih otvorenih pitanja", rekao je on.

Bonus video: