Medojević: Nezavisnost Crne Gore ugrožava totalitarni karakter režima Đukanovića

Medojević je rekao da je Đukanović glavna kočnica i za EU i NATO integracije
53 komentar(a)
DF protest, Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
DF protest, Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 22.10.2015. 15:49h

Nezavisnost Crne Gore i njene nacionalne interese ugrožava isključivo totalitarni karakter režima Mila Đukanovića i on lično, rekao je za "Vijesti" lider PZP-a Nebojša Medojević.

Medojević je rekao da su protesti Demokratskog fronta isključivo crnogorski proizvod i da iza njih ne stoje ni Moskva, ni Vašington ni Berlin i da je upravo Đukanović u odličnim odnosima sa vlastima u Srbiji.

"Činjenica da kao i Slobodan Milošević ranije traži razloge za pobunu naroda u nekom spoljnjim faktorima zaista djeluju sada tragikomično. Poznato je da je sada upravo on u odličnim odnosima sa Aleksandrom Vučićem i vlastima u Srbiji. Vojislav Koštunica je čovjek koji nije politički aktivan, jedino ako se Đukanoviću od Koštuničinih mačaka ne pričinjavaju neki zmajevi" rekao je Medojević.

On je dodao da se Đukanović svojim izjavama i primjenom sile na mirne i nenansilne demonstrante svrstao u plejadu diktatora koji nisu u stanju da normalno i racionalno komuniciraju sa političkim okruženjem koje se mijenja.

"Poslije 27 godina neprikosnovene vladavine Đukanović je izgubio refleks za društvene promjene i teško se miri sa činjenicom da se vremena mijenjaju i da se građani Crne Gore bune i žele da zaštite svoja osnovna građanska prava. Đukanović je u tim svojim halucinacijama pomislio da je on jednako država Crna Gora i da je svaka kritika njega, njegove politike i vlasti istovremeno i napad na državu Crnu Goru i ugrožavanje državnog suvereniteta" naveo je Medojević.

Lider PZP-a rekao je da je Đukanović jedno u pravu, da njegova je nekontrolisana vladavina je ugozila državnopravni status Crne Gore.

"Umjesto ustavne parlamentarne demokratije sada je to postala privatna država nekontrolisane vlasti jednog čovjeka. To je najozbiljnija promjena državnopravnog statusa i Crna Gora od 2006. umjesto da jača svoju nezavisnost koja bi trebala da bude bazirana na unutrašnjem kompromisu, konsenzusu na demokratiji, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava i ekonomskom razvoju i smanjivanju socijalnih razlika, Đukanović je htio privatnu državu u kojoj on nekontrolisano vrši vlast, razorio je sve institucije i što je najstrašnije, razorio je sistem vrijednosti na kojim je Crna Gora nastajala vjekovima, uveo je zemlju u duhovnu i moralnu krizu. To je ono što Đukanovića, kao i svakog diktatora stavlja u poziciju da je glavna opasnost i on je taj koji ugrožava osnovne interese i vrijednosti Crne Gore" rekao je funkcioner DF-a.

Medojević je rekao da je Đukanović glavna kočnica i za EU i NATO integracije.

"Zemlja kandidat za NATO ne bi smjela da ima problema sa izbornim sistemom, sa krađama izbora, sa nepovjerenjem opozicije u institucije sistema. Međunarodni faktori aposlutno svi razumiju razloge za našu pobunu i svi se slažu da iz ove političke krize koja je nastala krađom izbora i blokadom institucija jedino možemo izaći političkim putem, formiranjem prelazne vlade i organizvanjem prvih fer i slobodnih izbora, otvaranjem dijaloga, reformom izbornih zakona i čišćenjem biračkih spiskova" zaključio je Medojević.

Bonus video: