Kovačević: Katnić jeste opterećen, ali su ova krivična djela izuzetno lako dokaziva

TAA je danas na konferenciji za novinare, pozvala Tužilaštvo da detaljno ispita i novu aferu „Vračar“ u kojoj je Opština Tivat pod čudnim okolnostima 2010. ostala bez vrijedne imovine – placa od oko 1.600 kvadrata u samom centru grada, na koji je hercegnovska firma „C- Vračar“ koja je bila njegov korisnik, uspjela da upiše pravo svojine
75 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2015. 15:42h

Predstavnici NVO „Tivatska antikorupcijska akcija“ (TAA) u nastavku afere „Komunelije“, podnijeli su novu krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju nezakonitog obračuna i naplate komunalija za stambeno-poslovnu zgradu na lokaciji bivšeg „Vračara“.

Time je, po TAA, gradski budžet oštećen za preko 190 hiljada eura. Ovom obuhvaćen je i direktor Direkcije za investicije i razvoj Peđa Obradović (DPS).

TAA je danas na konferenciji za novinare, pozvala Tužilaštvo da detaljno ispita i novu aferu „Vračar“ u kojoj je Opština Tivat pod čudnim okolnostima 2010. ostala bez vrijedne imovine – placa od oko 1.600 kvadrata u samom centru grada, na koji je hercegnovska firma „C- Vračar“ koja je bila njegov korisnik, uspjela da upiše pravo svojine. „C vračar“ koga je kontrolisao kontroverzni hercegnovski biznismen Panto Vučurović potom je ušao u posao sa kompanijom „Dana Komerc“ koja je na tom mjestu izgradila novu stambeno-poslovnu zgradu, a za koju je napravljen i manjkavi obračun komunalija za kojeg TAA optužuje Kankaraša i Obradovića.

„Svima je jasno da je Specijalno tužilaštvo (ST) zatrpano predmetima i da mu treba 10 puta više kapaciteta da se izbori sa svime onim što se kriminalno i naopako u Crnoj Gori radilo posljednjih 25 godina, ali u krivičnim prijavama koje smo u aferi „Komunalije“ do sada podnijeli je obilje materijala i dokaza teških kriminalnih radnji rukovodilaca Opštine Tivat, tako da su to maltene već gotove optužnice u koje ST ne mora ulagati puno svog truda. Sa druge strane, afera „Vračar“ je puno ozbiljnija i ima jako puno materijala jer su u nju uključeni rukovodioci Opštine i Katastra i bilo bi veoma značajno da na njoj ST pokaže samoinicijativu i samo izgradi slučaj. Pozdravljamo do sada preduzete aktoivnosti ST, ali primjećujemo da se one mahom odnose na javnosti odavno poznate slučajeve objašnjene u emisiji „Mehanizam“ na RTCG. Tamo se emituje samo ono što ima odobrenje vrha režima, pa nas interesuje da ST na primjeru slučajeva iz Tivta, dokaže da je zaista samostalan i nezavistan organ“, poručio je Mirko Kovačević.

On je naglasio da Tužilaštvo to može učiniti podizanjem krivične prijave protiv aktuelnog gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) „jer je ovo sada već postalo groteskno kako on nevješto i djetinjasto, mjesecima pokušava da obmanjuje javnost i prikriva učinjena krivična djela Kankaraševe administracije“.

Na Novoselovo višemjesečno odbijanje da javnosti predoči izvještaj posebne komisije koju je formirao sa zadatkom da pregleda ispravnost obračuna komunalija u protekih pet godina, podsjetio je odbornik „Tivatske akcije“ u SO, Miomir Abović. On je poizvao lokalne odbore SDP i HGI da se izjasne o svemu jer je „lokalni DPS kroz usta predsjednika OO Siniše Kusovca na posljednjoj sjednici SO, kazao da će oni stati iza svih svojih ljudi i neće pustiti niz vodu nijednog svoj čovjeka, čime je DPS otvoreno stao na stranu kriminala“.

„Upozoravamo sve službenike Opštine Tivat koji su voljno ili pod strahom gubitka radnog mjesta, proteklih godina učestvovali u brojnim kriminalnim radnjama vrha lokalne vlasti o kojima smo već prikupili obilje podataka i materijala, da na vrijeme angažuju advokate i jave se Tužilaštvu i vide da li je taj organ spreman da ih prihvati kao svjedoke-saradnike. Uskoro ide publikovanje novog materijala o ovom kriminalu, nakon čega nisam siguran da će više imati priliku da dobiju taj povlašćeni status“, istakao je Mirko Kovačević.

Potro Montenegro pokušava da "opere" Kankaraša

TAA je Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru koje vidi izviđaj po krivičnoj prijavi što su je u maju podnijeli protiv Kankaraša za nezakonit obračun komunalija za objekat „Regent“, uputila dodatna obavještenja i izrazila sumnju da Porto Montenegro koji je u međuvremenu pristao da Opštini doplati preko milion eura, sada pokušava da na svaki način pomogne Kankarašu.

„Ugovor o doplati komunalija za „Regent“ potisan je samo osam dana nakon što smo 7.maja podnijeli prijavu protiv Kankaraša. U tom dokumentu vidi se da predstavnik Porto Montenegra Savo Đurović pokušava da izađe u susret ranijim izjavama Kankaraša kojima se on pokušavao braniti u aferi „Komunalije“, a za koje smo dokazali da nemaju nikavo uporište ni u zakonu, ni u podzkonskim aktima. Navodom da „predmetni objekat nije u cjelini hotelskog, već i stambenog tipa“, predstavnik Porto Montenegra je pokušao da ponovno stvori iluzuju da je za taj objekat građevinska dozvola izdata za hotel iako to nije tačno. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je građevinsku dozvolu izdalo za „objekat koji se sastoji od hotelskog dijela i apartmanskog dijela“, a u prvobitnom obračunu komunalija on se vodio kao „objekat turističkog stanovanja sa djelatnostima“. Potom tvrde da su 2012 komunalije obračunate i umanjene jer je objekat „hotel visoke kategorije“ a to možemo shvatiti samo kao otvoreno ruganje i vrijeđanje inteligencije – i nama i javnosti i Tužilaštvu“, kazao je Kovačevič dodajući da ga od krivaca ne čudi da na svaki način pokušaju izbjeći odgovornost, „ali ovako drsko i stupidno izvrtanje činjenica, teško mođemo pojmiti“.

On smatra da Đurović i Obradović koji su potpisali novi obračun komunalija za „Regent“ se „nadaju da će im neki centri moći, jači od pravosuđa, omogućiti da ne odgovaraju za na sreću, neuspio pokušaj pljačke budžeta Opštine Tivat u iznosu većem od milion eura.“

„Ovakvi navodi u novom ugovoru Porta i Opštine oko komunalija za „Regent“ navode nas na zaključak da Porto Montenegro nije požurio da brže-bolje plati prvobitno neobračunati i nenaplaćeni iznos samo zbog svog međunarodnog imidža i tivatske javnosti, već da bi se pomoglo Kankarašu i ostalim odgovronim licima u Opštini Tivat da se odbrane od krivičnog gonjenja“, zaključio je Kovačević.

Galerija

Bonus video: