Ako DPS neće dogovor ostaju samo bojkot i masovne demonstracije svih subjekata

URA, Demos i Demokrate su se oglasili zajedničkim saopštenjem u kojem traže da u dijalogu posreduju predstavnici međunarodne zajednice, prije svega EU "sa kojom je Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo, u ugovornom odnosu."
85 pregleda 448 komentar(a)
Aleksa Bečić, Miodrag Lekić, Žarko Rakčević, Foto: Luka Zeković
Aleksa Bečić, Miodrag Lekić, Žarko Rakčević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.10.2015. 14:42h

Lideri URA-e, Demosa i Demokrata Žarko Rakčević, Miodrag Lekić i Aleksa Bečić poručili su da ukoliko DPS neće dogovor ostaju samo bojkot i masovne demonstracije svih subjekata.

"Ako izostane spremnost DPS-a da se kroz dijalog nađe za sve prihvatljivo rješenje ili, pak, neiskreno prolongira neophodni dijalog, biće to jasan znak neodgovornosti i nespremnosti za rješavanje krize. Dalje izbjegavanje dolaska do rješenja sudbonosnih za budućnost Crne Gore više nije moguće. Građanski pokret URA, Demokrate i DEMOS, zajedno sa ostalim opozicionim subjektima, svim demokratskim snagama i slobodomislećim građanima, odgovoriće adakvatnim mjerama. Ukoliko DPS odbije dijalog i ne pokaže spremnost da se postigne sporazum, to će nužno voditi jedinoj preostaloj reakciji opozicionih snaga - od bojkota institucija sve do organizovanja zajedničkih, koordiniranih, planskih, demokratskih, masovnih i nenasilnih građanskih demonstracija, u zajedničkoj akciji sa sindikatima, studentskim organizacijama, predstavnicima civilnog sektora i drugim društvenim asocijacijama", navodi se u zajedničkom saopštenju lidera ove tri partije.

URA, Demos i Demokrate su se oglasili zajedničkim saopštenjem u kojem traže da u dijalogu posreduju predstavnici međunarodne zajednice, prije svega EU "sa kojom je Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo, u ugovornom odnosu."

Lideri ove tri partije kazali su da će pored poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, pravde, jednakosti, toleranacije, ekonomske i socijalne sigurnosti i namjere da Crnu Goru učine prosperitetnom zemljom, pokrećući njen ekonomski razvoj, istrajati na građanskom miru i stabilnosti jer predstavljaju vrijednosti za koje se zalažu.

"Te vrijednosti ne bi smjeli da poljuljaju i dovedu u pitanje bilo čiji kratkoročni partijski interesi. Iako smo svjesni da su skoro svi demokratski standardi nebrojeno puta, za ovih četvrt vijeka, bili pogaženi kada je to nalagao interes pojedinaca i krugova na i oko vlasti postavljene "sa ulice", koja je građane povukla u siromaštvo gazeći im dostojanstvo, uvjereni smo da na demokratski način, putem slobodnih izbora, Crna Gora treba da nađe izlaz iz političko-institucionalne, ekonomsko-socijalne, bezbjednosne i moralne krize", navodi se u saopštenju.

Rakčević, Bečić i Lekić su kazali da je njihov osnovni cilj i pokretački motiv građanska, prosperitetna, demokratska i evropska Crna Gora.

"Afera Snimak, koja je dokazala političku korupciju, nedvosmisleno upućuje da Crna Gora danas ima nelegitimne institucije. Čak i po tvrdnji jednog od konstituenta vlasti, sadašnja Vlada je tehnička, što znači i nelegitimna. Iz ove duboke krize može se izaći jedino organizovanjem fer i slobodnih izbora. Izbore koje bi organizovao DPS po pravilima DPS-a, sa paralelnom tajnom službom DPS-a, medijskim mrakom i jednoumljem DPS-a, zloupotrebama državnih resursa i državnih organa DPS-a, javnim preduzećima DPS-a i prljavim novcem DPS-a, nikad nećemo smatrati ni približno fer i slobodnim, niti ćemo učestvovati na izborima u takvoj režiji i po dosadašnjim pravilima. Demokrate, DEMOS i Građanski pokret URA još jednom jasno podsjećaju da su odlučni da ni prije ni nakon izbora ne ulaze u bilo kakav aranžman sa DPS-om", navodi se u zajedničkom saopštenju Rakčevića, Lekića i Bečića.

Dodaju da je Crnoj Gori sada prijeko potreban hitan dijalog.

"Stoga, pozivamo čelnike svih relevantnih političkih subjekata da, u atmosferi stišane retorike i izbjegavanjem logike sudnjeg dana, sjednemo za sto i u razumnom roku postignemo saglasnost oko uslova za organizovanje prvih fer i slobodnih izbora u istoriji Crne Gore. Ne bi bilo prvi put da se jedan takav konsenzus postigne i van institucija, odnosno na demokratskom forumu svih relevantnih političkih subjekata. Tražimo da u njemu posreduju predstavnici međunarodne zajednice, prije svega EU sa kojom je Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo, u ugovornom odnosu. Formiranje Vlade narodnog jedinstva, koja bi organizovala izbore, ne bi značilo zaustavljanje integracije Crne Gore u EU niti prekinulo sporovođenje ostalih međunarodnih obaveza", navodi se u saopštenju.

Lideri URA-e Demosa i Demokrata su kazali da su riješeni da se svim demokratskim sredstvima bore za bolju Crnu Goru.

"Podržavajući pravo svih na mirna okupljanja, uoči protesta najavljenih za 24. oktobar odlučno osuđujemo svako dizanje tenzija i pozivamo sadašnju vlast, organizatora i građane da daju doprinos mirnom okupljanju. Sada je neophodno djelovati hladne glave. Uvjereni smo da u Crnoj Gori ima dovoljno mudrosti da se iz evidentne krize izađe na miran i demokratski način. Očekujemo od naših prijatelja iz međunarodne zajednice, i sa istoka i sa zapada, da nijednim slovom ili potezom ne doprinose oživljavanju starih ili stvaranju novih podjela u Crnoj Gori. Nama su interesi građana najvažniji", zaključili su Rakčević, Bečić i Lekić.

Bonus video: