Potpisan sporazum Crne Gore i Kosova o saradnji komisija za nestale osobe

Kako se navodi, komisije će sarađivati u postupku evidentiranja lica koja se vode kao nestala u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, radi olakšavanja i ubrzanja postupka primopredaje posmrtnih ostataka preminulih porodicama
0 komentar(a)
sporazum o nestalim osobama, Foto: Gov.me
sporazum o nestalim osobama, Foto: Gov.me
Ažurirano: 22.10.2015. 14:59h

Predstavnici komisija za nestala lica vlada Crne Gore i Kosova potpisale su danas u Prištini sporazum o saradnji kojim se uređuju međusobni odnosi, obaveze i način zajedničkog rada.

Sporazum su potpisali predsjednici komisija za nestala lica vlada Crne Gore i Kosova Dragan Đukanović i Prenk Gjetaj.

"Komisije će, radi sveobuhvatnog i sistematskog praćenja problematike nestalih lica, razmjenjivati informacije, podatke i dokumentaciju o licima koja se vode kao nestala na spiskovima traženja jedne i druge strane, kao i o riješenim slučajevima nestalih lica, državljana Crne Gore i Kosova", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, komisije će sarađivati u postupku evidentiranja lica koja se vode kao nestala u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, radi olakšavanja i ubrzanja postupka primopredaje posmrtnih ostataka preminulih porodicama.

"Sarađivaće u obavještavanju porodica koje treba da pristupe postupku identifikacija, obezbjeđivati dokumentaciju neophodnu za unos i predaju posmrtnih ostataka identifikovanih lica, snositi troškove pogrebne opreme, kao i prevoza posmrtnih ostataka na teritoriji svoje države", saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Crnogorska delegacija održala je sastanak sa predstavnicima kosovskih i međunarodnih institucija i organizacija, angažovanih u procesu rasvjetljavanja sudbine nestalih tokom rata na Kosovu.

Bonus video: