EurActiv: Evropska zaboravljena autokratija

Za Demokratsku partiju socijalista (DPS) EurActiv kaže da je komunistička partija koje je promijenila "boje" i da je na vlasti u Crnoj Gori još od raspada Sovjetskog saveza, podsjećajući da se Đukanović na najvišim državnim funkcijama nalazi još od 1991
59 pregleda 110 komentar(a)
Podgorica protest, Foto: Reuters
Podgorica protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2015. 14:22h

Crna Gora je evropska zaboravljena autokratija, navodi portal EurActiv pišući o subotnjim događajima u Podgorici za vrijeme protesta Demokratskog fronta (DF).

Euractiv takođe piše da je režim crnogorskog premijera Mila Đukanovića "slomio" mirne proteste.

Pro-demokratske demonstracije u subotu u Podgorici završile su se nasiljem ispred Skupštine Crne Gore. U subotu rano ujutro crnogorska policija je nasilno uklonila šatore, koje je ispred crnogorskog parlamenta postavio opozicioni DF, koji je nakon toga pozvao da se na proteste izađe uveče. Policija je bacila suzavac, tukla demonstrante uključujući i jednog od lidera DF Nebojšu Medojevića, piše EurActiv.

Ovaj portal takođe ističe da je DF postavio šatore prije nešto više od 20 dana zahtijevajući ostavku "veterana" premijera Mila Đukanovića i formiranje prelazne Vlade do raspisivanja izbora.

Za Demokratsku partiju socijalista (DPS) EurActiv kaže da je komunistička partija koje je promijenila "boje" i da je na vlasti u Crnoj Gori još od raspada Sovjetskog saveza, podsjećajući da se Đukanović na najvišim državnim funkcijama nalazi još od 1991.

EurActiv navodi da je lider opozicije Nebojša Medojević pretučen i poprskan suzavcem od strane policije za vrijeme demonstracija.

Medojevića EurActiv opisuje kao lidera partije Pokret za promjene (PzP) čija se kampanja zasniva na tome da se u Crnoj Gori sprovedu demokratske reforme i održe prvi slobodni demokratski izbori od sticanja nezavisnosti 2006. godine.

EurActiv podsjeća i da je PzP članica političke grupacije Evropski reformisti i konzervativci koja je član Evropskog parlamenta i podsjeća da je Crna Gora kandidat za članstvo u EU, kao i da kasnije ove godine očekuje poziv za članstvo u NATO.

Bonus video: