Miljanić: Centri iz DPS-a kontrolišu policiju

Čelnicima DPS-a odgovara destabilizacija situacije u državi, kako bi kasnije okrivili organizatore protesta
50 pregleda 259 komentar(a)
protest DF, Foto: Zoran Đurić
protest DF, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.10.2015. 18:03h

Vrh Demokratske partije socijalista (DPS) upravlja policijskim snagama, umjesto ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, izjavio je nezavisni poslanik Zoran Miljanić.

Podsjećajući da predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić i Konjević nijesu bili upoznati da su demonstranti željeli da uđu u skupštinu, kako je saopštila Uprava policije, Miljanić je upozorio da policijom upravljaju politički centri moći koji žele destabilizaciju.

"Policijom se direktno komanduje iz vrha DPS-a. Predsjednik DPS-a Milo Đukanović i njegov zamjenik Duško Marković su šefovi ove policije, a ona je očigledno pobrkala koga treba da štiti”, rekao je Miljanić.

Intervencija policije protiv demonstranata koji su 20 dana protestovali ispred zgrade parlamenta, smatra Miljanić, isprovocirala je kasnije reakcije građana u kojima je došlo do sukoba. Nakon uklanjanja šatora ispred parlamenta u subotu ujutro, policija je spriječila protestnu šetnju stotinak pristalica Demokratskog fronta, pri čemu je došlo do sukoba u centru grada.

Iako je iz Uprave policije kasnije saopšteno da su demonstranti željeli da uđu u skupštinu, dan kasnije policija nije zabranila neprijavljenu protestnu šetnju više hiljada ljudi. Policija tada nije reagovala iako su demonstranti poredvođeni liderima Fronta blokirali saobraćaj na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog dok su manje grupe demonstranata na policiju bacali kamenice i baklje.

Miljanić ističe da to samo potvrđuje da je policija politički kontrolisana.

"Kao što su upotrijebili nesrazmjernu silu protiv ljudi koji su spavali u šatorima, otvorili su prostor grupaciji da maskirana djeluje iz mase. To samo pokazuje da im odgovara destabilizacija situacije za šta bi okrivili organizatore protesta”, tvrdi Miljanić.

Savjet za građansku kontrolu rada policije danas će razmatrati primjenu policijskih ovlašćenja prilikom prekida protesta, dok su iz sindikata Uprave policije ocijenili da su službenici policije pokazali istrajnost, korektnost i veliku profesionalnost iako “danima trpe psihički i fizički napor od pojedinaca koji ne biraju način ni sredstva da ugroze njihove živote”.

Iz Demokratske narodne partije (DNP) najavili su krivičnu prijavu protiv Konjevića i direktora policije Slavka Stojanovića zbog, kako su naveli, napada na mirne demonstrante i poslanike.

Bonus video: