Napuštam politiku ako se dokaže da Rusija i Srbija stoje iza protesta

On je kazao da je DF proteste iznio sam, i optužio potpredsjednika Vlade Duška Markovića da stoji iza policijske akcije protiv demonstranata, ali i iza huligana koji su izazvali incidente tokom protestne šetnje u nedjelju
0 komentar(a)
DF protest, Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
DF protest, Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.10.2015. 17:36h

Demokratski front (DF) pozvao je potpredsjednika Vlade Duška Markovića da dokaže tvrdnju da su proteste finansirale druge države, navodeći da taj politički savez nema nikave veze sa podrškom medija iz regiona.

Funkcioner DF-a Milan Knežević kazao je da su navodi o podršci Srbije i Rusije protestima ozbiljna glupost.

"Radi se o ozbiljnoj gluposti, koja bi, da nijesmo u trenutku destbilizujućem i opasnom za građanski mir u Crnoj Gori, trebalo da bude predmet neuropsihijatrijskog posmatranja. "Odgovorno tvrdim da je DF sam iznio proteste, a pošto Marković kordinira službama bezbjednosti, pozivam ga da dostavi jedan jedini dokaz o tome da je bilo koja strana država finansirala proteste DF-a ili ih podržla”, kazao je Knežević na konferenciji za novinare.

On je pozvao Markovića i premijera Mila Đukanovića da saopšte bilo kakav dokaz da je proteste podržavala i finansirala Rusija, Sprska pravoslavna crkva, stranke u Srbiji ili neko drugi.

"Ukoliko Marković i Đukanović imaju i jedan jedini dokaz da smo mi komandovali grupama huligana, da smo dobijali novac iz inostranstva, ja sam spreman, ne da se povučem iz političkog života, nego da snosim svaku krivičnu i materijalnu odgovornost u skladu sa zakonima države", poručio je Knežević.

On je dodao da nije uočio neku spektakularnu podršku medija iz regiona.

“Mi nemamo nikavne veze sa tim. Mediji u regionu su primijetili i jasno locirali zloupotrebu sile i korišćenje represivnog aparata u očuvanju ostataka Đukanovićevog režima”, rekao je Knežević.

On je označio Markovića kao "jednog od najodgovornijih ljudi koji je učestvovao u suspendovanju Ustava i zakona u Crnoj Gori".

"Koji je učestvovao u državnom puču, u puču u Ministarstvu unutrašnjih poslova i koji je, očigledno, komadovao dešavanjima od 17. oktobra, u subotu ujutru, i 18. oktobra kada je grupa huligana, instruirana od Agencije za nacionalnu bezbjednost i kriminalnog miljea, pokušala da na svaki način protest prikaže kao rušilčki i nasilni”, naveo je Knežević.

On je kazao da je DF u stalnom zasjedanju i da pripreme velikog skupa za subotu teku kako su zamislilii. “Javllja nam se sve veći broj građana iz svih gradova”.

Knežević je, povodom najava da Demokratska partija socijalista (DPS) u subotu planira kontra-miting, rekao da DF nema ništa protiv.

"Samo ih upozoravamo da će takvim svojim stavom odvesti Crnu Goru u zbivanja za koja će isključivo oni snositi odgovornost. “I ovako se nalazimo na ivici građanskog rata, i ako će već da organizuju kontra-miting, pozivam Markovića i Đukanovića da stanu ispred naroda, kao što smo mi stali ispred desetina hiljada građana koji samo traže pravo da se na fer i demokratskim izborima izjasne”, poručio je Knežević.

Uptan da li je Centar bezbjednosti odgovorio DF-u u vezi sa najavljenim okupjanjem u subotu, Knežević je rekao da još nijesu dobili odgovor "osim nekih tehničkih detalja”.

"Ne vidimo razlog zašto skup ne bi bio odboren i očekujemo u subotu, ukoliko Đukanović ne odgovori na naš zahtjev, da se desetine hiljada građana sliju u Podgorici i da na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, ispred spomenika Kralju Nikoli ponovo ispostavimo zahjeve i izvršimo demokratski pritisak na diktatorski režim i Đukanovićevu Vladu”, kazao je Knežević.

Na pitanje kako komentariše pokretanje postupka protiv njega zbog napada na službeno lice tokom vršenja službe, on je rekao da tom prilikom nije koristio nasilne metode.

"Nijesam upotrebljavao ni ruke, ni noge. Samo sam se gurao sa policajcem koji ima 200 kilogramma i 30 kilograma okopa, koji me je sve vrijeme provocirao i za kojeg znam da se radi o istaknutom aktivisti DPS-a”, kazao je Knežević.

On je rekao da ga je na skupu udarilo neuniformisano lice, MMA borac Nikola Dragović, koji po opisu radnog mjesta nije tog dana trebalo da bude na protestu, navodeći da za sve postoje snimci.

Upitan da li je DF kontaktirao nekog iz opozicije u vezi sa protestom u subotu, on je kazao da je poziv upućen svim istinskim opozicionim partijama da sjutra ne učestvuju u radu Skupštine, i da se pridruže DF-u u organizaciji protesta.

"Nakon onog što se dogodilo 17. oktobra, smatramo da su u Crnoj Gori, osim što je suspendovan Ustav, pogaženi zakoni, obezvrijeđena i marglizovana Skupština, i da je vrlo važno da naše kolege jasno uoče i lociraju ozbiljnost političkog trenutka i da budu sa nama”, naveo je Knežević.

Na protestima, dodao je, očekuju mirno okupljanje desetina hiljada građana ispred spomenika Kralju Nikoli.

"Nastojaćmo da izvršimo miran i demokratski pritisak na institucije i smatramo da će se Đukanović, kad bude vidio narodne zahtjeve, ipak, odlučiti za ono što je, po našem mišlenju, većinska volja građana Crne Gore, a to je prelazna vlada i održavanje fer i demokratskih izbora”, rekao je Knežević.

On je dodao da svaki mogući incident "ide na račun Markovića i Đukanovića".

Bonus video: