Skupština: U srijedu rasprava o bezbjednosnoj situaciji

"Odbor je od Ministarstva unutrašnjih poslova zatražio preispitivanje zakonitosti određenih mjera i radnji pojedinaca, u cilju utvrđivanja eventualnih prekoračaenja ili zloupotrebe službenih ovlašćenja i sankcionisanje počinilaca", navodi se u zaključcima
55 pregleda 11 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.10.2015. 11:07h

Crnogorski parlament sjutra će razmatrati aktuelnu bezbjednosnu situaciju u državi u vezi sa protestima Demokratskog fronta u Podgorici.

Odbor za odbranu i bezbjednost zatražio je od tužilaštva da, da pravnu ocjenu događaja, koji su za posljedicu imali više povrijeđenih policajaca, novinara, građana, oštećenje materijalnih dobara i druge oblike štete, sa ciljem zaštite ustavnog poretka i vladavine prava.

"Odbor je od Ministarstva unutrašnjih poslova zatražio preispitivanje zakonitosti određenih mjera i radnji pojedinaca, u cilju utvrđivanja eventualnih prekoračaenja ili zloupotrebe službenih ovlašćenja i sankcionisanje počinilaca", navodi se u zaključcima.

Ocijenjeno je neophodnim uspostavljanje političkog dijaloga radi jačanja međusobnog i povjerenja u institucije sistema.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost je ocijenilo da je tokom protesta DF, a posebno nakon njihove zabrane, u postupcima organizatora i učesnika tih događaja bilo više aktivnosti koje su ugrožavale ustavni poredak, stabilnost države i bezbjednost građana.

Ocijenjeno je da su državni organi, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije, kao i nadležne službe Glavnog grada, postupale u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i da je primjena policijskih ovlašćenja bila uzrokovana nezakonitim ponašanjem i aktivnim otporom učesnika protesta.

„Vijeće daje punu podršku svim nadležnim državnim organima da odlučno, profesionalno i u skladu sa zakonom nastave da štite Ustavom zagarantovane vrijednosti demokratskog društva Crne Gore, integritet i slobodu svakog njenog građanina“, kaže se u saopštenju.

Pojedine političke partije i nezavisni poslanici ocijenili su da je policija prekoračila ovlašćenja prilikom prekida protesta ispred zgrade crnogorskog parlamenta.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je to negirao, navodeći da je policija koristila minimalna ovlašćenja.

Bonus video: