Marković: Protesti u subotu izazov za stabilnost

"Oni su zvanično najavljeni kao mirni protesti, mirna šetnja, ali nakon sinoćnog saopštavanja šta je cilj tih protesta u subotu – rušenje vlasti, ipak nam to mora skrenuti pažnju, trebamo biti oprezni i spriječiti svaku eskalaciju nasilja, nelegitimno rušenje vlasti i ugrožavanje institucija", rekao je Marković
85 pregleda 199 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.10.2015. 20:55h

Potpredsjednik Vlade Duško Marković, gostujući u emisije U raljama života, rekao je da je bezbjedonosna situacija u Crnoj Gori stabilna, ali da postoje određeni rizici zbog najavljenog protesta Demokratskog fronta u subotu.

Marković je predstavnika demonstranata pozvao na politički dijalog, ali i rekao da će država čuvati ustavni poredak ako do njegovog kršenja dođe.

Izjavio je, kako se navodi u transkriptu koji je poslat iz Atlas televizije, takođe da ima informacije da nacionalističke strukture u Srbiji podržavaju proteste, ali ne i srpska Vlast. Ponovio je da policija nije napadala demonstrante ispred Skupštine, a privodila samo izgrednike, te da će nedležni organi utvrditi da li je bilo prekoračenja ovlašćenja.

"Crna Gora je stabilna, ali je sasvim izvjesno i želim potpuno odgovorno da kažem da je ta stabilnost pred izazovom jer su protesti najavljeni za sledeću nedjelju. Oni su zvanično najavljeni kao mirni protesti, mirna šetnja, ali nakon sinoćnog saopštavanja šta je cilj tih protesta u subotu – rušenje vlasti, ipak nam to mora skrenuti pažnju, trebamo biti oprezni i spriječiti svaku eskalaciju nasilja, nelegitimno rušenje vlasti i ugrožavanje institucija", rekao je Marković.

On je dodao da Vlada neće prihvatiti ultimatum opozicije da se do vikenda formira prelazna vlada.

"Od ostavke vlade i prelazne vlade u subotu neće biti ništa, zbog toga što je to nedemokratski zahtijev, zbog toga što je to zahtijev koji odudara od političkih i demokratskih standarda. Vlast se konstituiše na izborima, ona se odvija u institucijama nakon izbora u Parlamentu, ali i drugim institucijama. I Vlada je naravno u vrijeme svog mandata izložena svakoj vrsti provjere ali i pada, ali kada za to postoji jasna podrška parlamentarne većine. Ako bi Vlada bila u situaciji da na zahtijev jedne političke grupacije koja nije obezbijedila opšti politički konsenzus ili veći politički konsenzus za njenim padom, već padom sa ulice je nedemokratski i necivilizacijski i Vlada bi prihvatanjem tog zahtijeva i sama bila nedemokratska", kaže Marković.

Parlament i Vlada pozvali su DF na politički dijalog. Međutim, vlast će, kako je rekao Marković, čuvati ustavni poredak.

"Mi smo za taj politički dijalog, ali za ucjene ne i za ultimatum ne. Mi smo spremni da branimo Ustavni poredak i redu i stabilnost u Crnoj Gori. Ako se bude nastavilo dalje van zakona i suprotno zakonu djelovanje imaće odgovor države kao i u svakoj drugoj državi. Da li bi se moglo ovako ponašati u Njemačkoj ili Francuskoj".

Potpredsjednik Vlade ocijenio je da su protesti podržani od nacionalističkih krigova u Srbiji, ali ne i od zvanicnih vlasti u susjednoj zemlji.

"Podržani su od nacionalističkih struktura iz Srbije koje su organizovane oko bivšeg predsjednika Demokratske stranke Srbije. Daleko od toga da mi mislimo da je zvanična Srbija uključena u ovo. Ali postoje strukture koje su jako zainteresovane u Srbiji koje su jako zainteresovane da Crna Gora ne nastavi svoj evropski i evroatlantski put, i zbog toga su veoma akrtivnii u CG na razne načine pa i propagandističke", kaže Marković.

On je izjavio da je je cilj protesta i anti NATO kampanja, koju podržava i Rusija, što je njen legitimni interes. Nije ni potvrdio ni demantovao da demonstranti imaju finansijsku podrsku Rusije.

"To neću da kažem ali takve informacije dobivam. Danas sam od nekih naših građana sa sjeveru kod kojih se dolazilo u kuće i podsticalo da se dođe na proteste nudeći se novac za dolazak i ostanak na tim protestima čuo da im se čak saopštavala jedna osnovna politička teza, da DF ima i finansijsku i političku podršku Rusije. Ja ne želim da vjerujem da je to tako. Možda su se šalili a možda je i kampanja", kazao je Marković.

Potpredsjednik Vlade je demantovao da je policija u subotu ujutro napala demonstrante. Tvrdi da je jutarnji termin upravo izabran da bi se izbjegao konflikt. Privedeni su, kaže, samo oni koji su ušli u zonu prekršaja. Cilj je bio da se po zakonu pruži asistencija Komunalnoj policiji da ukloni "nezakoniti držani mobilijar ispred Skupštine".

"Policija je ušla na taj prostor da obezbijedi nesmetano izvršenje od strane komunalne policije. U tom trenutku je došlo do reakcije dijiela građana kojij su se našli na tom prostoru prema pripadnicima policije. Svjedoci smo da je bilo napada na policiju. Na žalost, i poslanika. Predsjednik jedne partije je i fizički nekoliko puta nasrtao na policajca", kaže Marković.

Tek kasnije, kaže Marković, saznao je da su privedena dva novinara, ali da nad njima nije primijenjena sila. Savjet za građansku kontrolu policije i unutrašnja kontrola utvrdiće da li je bilo grešaka i prekoračenja ovlašćenja.

Potpredsjednik vlade kaže da je Vlada tolerisala proteste koji su zbog bine i šatora od početka bili nezakoniti, tolerisala jer je željela da dokaže evropski i demokratski kapacitet.

Bonus video: