Darmanović: Crna Gora će do 2024. godine izdvajati po 400 hiljada dolara pomoći Avganistanskim snagama

Darmanović je, kako se navodi, prenio stavove Crne Gore, kao članice NATO-a, o značaju postizanja mira i stabilnosti u Avganistanu kao glavnih preduslova za dalji razvoj države
6 komentar(a)
Srđan Darmanović, Ženeva, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđan Darmanović, Ženeva, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 28.11.2018. 16:45h

Crna Gora će do 2024. godine izdvajati po 400 hiljada američkih dolara pomoći Avganistanskim snagama bezbjednosti i odbrane (ANDSF), kazao je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović.

On je učestvovao danas u Ženevi na Ministarskoj konferenciji o Avganistanu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su kazali da konferencija, koju su organizovale Vlada Avganistana i Ujedinjene nacije (UN), predstavlja jedan od zajedničkih mehanizama koji je uspostavljen kako bi se na visokom nivou pratio napredak u oporavku i razvoju države i izazovi u implementaciji strategija za jačanje različitih resora avganistanske Vlade.

"Ministarska konferencija se fokusirala na sagledavanje postignutih rezultata u reformama i demokratizaciji društva i identifikovanju izazova koji predstoje", kaže se u saopštenju.

Darmanović je, kako se navodi, prenio stavove Crne Gore, kao članice NATO-a, o značaju postizanja mira i stabilnosti u Avganistanu kao glavnih preduslova za dalji razvoj države.

"Naglasio je kontinuiranu posvećenost Crne Gore glavnim aktivnostima NATO-a među kojima podrška Avganistanu, u okviru projektovanja stabilnosti van granica Alijanse, zauzima važno mjesto", ističe se u saopštenju.

Darmanović je informisao o nastavku doprinosa Crne Gore misiji NATO-a „Odlučna podrška“, kroz povećanje crnogorskog vojnog kontingenta i podsjetio da se u Avganistanu trenutno nalazi 29 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG).

Crnogorski šef diplomatije je čestitao Avganistanu na nedavnim parlamentarnim izborima, pohvalio visok postotak žena i mladih koji su glasali.

Darmanović je kazao da očekuje da će održani izbori doprinijeti daljoj demokratizaciji društva u susret predsjedničkim izborima u aprilu naredne godine.

Bonus video: