DPS: Osuđujumo nasilje i ugrožavanje bezbjednosti građana

"Terorisanje svih koji misle i rade drugačije od onoga što DF želi, nije odraz demokratije i građanskog karaktera, već isključivo političkog primitivizma i netolerancije, koji jesu osnovno obilježje politike DF-a"
16 komentar(a)
protest DF 18. 10, Foto: Savo Prelević
protest DF 18. 10, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.10.2015. 15:25h

Demokratska partija socijalista (DPS) najoštrije je osudila nasilje kojim su, kako je saopšteno iz te stranke, pristalice Demokratskog fronta (DF) ugrozile mir, bezbjednost, imovinu i lične slobode građana Podgorice i Crne Gore.

"DPS pozdravlja profesionalizam i strpljenje koje su tokom rušilačkih protesta iskazali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), uprkos tome što su i sami bili ugroženi divljačkim napadima pojedinih demonstranata. Maskirani napadači, koji su očigledno redovni učesnici svih protesta u organizaciji Andrije Mandića, u svom sinošnjem rušilačkom pohodu kroz podgoričke ulice, povrijedili su novinarku Pink M televizije i polomlili prozore na redakciji te medijske kuće“, kazali su iz DPS-a.

Pristalice DF-a, kako se dodaje, su, osim lomljenja izloga i napada na policiju i državne institucije, brutalno kamenicama zasule prostorije Odbora DPS Glavnog grada Podgorica, a tom prilikom povrijeđena je jedna osoba, koja je sinoć zbrinuta u Urgentnom centru Kliničkog centra Crne Gore.

"Terorisanje svih koji misle i rade drugačije od onoga što DF želi, nije odraz demokratije i građanskog karaktera, već isključivo političkog primitivizma i netolerancije, koji jesu osnovno obilježje politike DF-a. Manipulacije kojima DF i Srđan Milić pokušavaju prikriti da su nasilnici njihovi simpatizeri i pristalice neće uspjeti“, poručeno je iz DPS-a.

U toj stranci se nadaju da će Vrhovni državni tužilac detaljno ispitati sve Milićeve navode, koje je MUP već ocijenio sramotnim.

"Ti ljudi su šetali sa Mandićem i Milićem, usput lomeći tuđu imovinu, napadajući policiju i ugrožavajući državne institucije i živote građana. Sve ostalo će utvrditi nadležni državni organi, prije svih policija i VDT, nakon čega će biti otklonjene sve sumnje u motive nasilnika. Do utvrđivanja svih činjenica niko, pa ni DF i Srđan Milić, ne smiju se baviti podmetačinama i dovoditi crnogorsku javnost u zabludu“, saopšteno je iz DPS-a.

Protesti DF-a su, kazali su iz DPS-a, kao što su od početka tvrdili, sada i zvanično usmjereni isključivo protiv članstva Crne Gore u NATO, „što je veoma otvoreno priznao lično lider DF-a Andrija Mandić, u pismu koje je prema navodima medija uputio stranim ambasadorima u Crnoj Gori“.

"Takođe, Mandić se nije libio da u pismu prizna i da im je jedini cilj destabilizacija države uoči dobijanja pozivnice za punopravno članstvo u NATO. Sada je zvanično potvrdio DF i svima je jasno – nije riječ ni o kakvim „mirnim i građanskim“ protestima, već o realizaciji isključivog političkog cilja Mandićevog DF-a – zaustavljanje Crne Gore u integracionim procesima, destabilizacija države i rušenje ustavnog poretka“, kazali su iz DPS-a.

Kako je saopšteno, i Mandić i svi drugi koji imaju slične opasne namjere treba da znaju da Crnu Goru ne mogu i neće ugroziti. „Jer je spremna da odbrani drzavnost koju smo s mukom ponovo stekli, kao i teško sačuvani mir, mutietnicki sklad i stabilnost za sve njene građane“.

"To što su Mandić, Milić i njihova družina – Nebojša Medojević, Koča Pavlović, Branko Radulović, Milan Knežević, Predrag Bulatović – spremni da se, zarad ličnih interesa dodvoravaju stranim centrima moći i po cijenu ugrožavanja sopstvene države, najbolja je njihova legitimacija pred crnogorskim građanima. Crna Gora se brani na demokratskim izborima, a Mandić i Milić znaju da tamo nemaju nikakve šanse. Uostalom, kao i na ovom protestu“, zaključuje se iz DPS-a.

Bonus video: