Delegacija EU: Zabrinuti smo zbog privođenja novinara i napada na TV Pink M

"I dok bi demonstranti trebalo da poštuju zakon i da se suzdrže od nasilja, prekomjerna upotreba sile od strane nadležnih je takođe neprihvatljiva", kazali su iz Delegacije EU
10 komentar(a)
Delegacija EU u Crnoj Gori, Foto: Delegacija EU
Delegacija EU u Crnoj Gori, Foto: Delegacija EU
Ažurirano: 19.10.2015. 12:10h

Pažljivo smo pratili dešavanja u Podgorici u proteklih nekoliko dana i očekujemo od svih strana da pokažu uzdržanost i da poštuju zakon, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici.

Predsjednik Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić dao je sinoć ultimatum premijeru Milu Đukanoviću da do subote podnese ostavku, najavljujući da će u suprotnom “okupiti čitavu Crnu Goru da ruši vladu”.

"Naročito pozivamo sve političke aktere da nastave sa konstruktivnim dijalogom u okviru demokratskih institucija i procesa. U tom svjetlu, pozdravljamo inicijativu za obnavljanjem političkog dijaloga unutar Skupštine. I dok bi demonstranti trebalo da poštuju zakon i da se suzdrže od nasilja, prekomjerna upotreba sile od strane nadležnih je takođe neprihvatljiva", kazali su iz Delegacije EU.

Dodali su da je istovremeno, sloboda izražavanja temeljno pravo.

"Novinari bi trebalo da rade profesionalno i da uživaju slobodu u nesmetanom obavljanju njihovog posla. Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori je zabrinuta povodom privođenja dva novinara, kao i napada na redakciju TV PINK M, koji je rezultirao i povredom jedne novinarke. Nadležni organi bi sada trebalo da temeljno istraže ove incidente, u skladu sa principima vladavine prava", navodi se u saopštenju Delegacije EU.

Grupa maskiranih izgrednika kamenovala je sinoć prostorije TV Pink nakon završetka protesta DF u Podgorici.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: