Lekić: Krivokapić na sastanak da pozove i Đukanovića

“U tom sastavu je moguće otvoriti dijalog kojim bi se predlozima i neophodnim promjenama u institucionalnoj sferi, došlo do racionalnih rješenja i time garantovale neophodne promjene uz stabilnost političkog sistema i zemlje”, kaže se u saopštenju Lekića
90 pregleda 50 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Zoran Đurić
Miodrag Lekić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.10.2015. 11:26h

Politički dijalog, s ciljem rješavanja duboke političko institucionalne i ekonomske krize u državi može eventualno uspjeti jedino ukoliko u njemu učestvuje i premijer Milo Đukanović, smatra predsjednik Demosa, Miodrag Lekić.

Kako je naveo, inicijativa predsjednika parlamenta, Ranka Krivokapića, da na skupštinskom tijelu kolegijuma otvori politički dijalog s ciljem rješavanja duboke političko institucionalne i ekonomske krize u državi može eventualno uspjeti jedino ukoliko bi se pozvao i Đukanović.

Lekić je saopštio da danas neće prisustvovati sjednici kolegijuma.

“U tom sastavu je moguće otvoriti dijalog kojim bi se predlozima i neophodnim promjenama u institucionalnoj sferi, došlo do racionalnih rješenja i time garantovale neophodne promjene uz stabilnost političkog sistema i zemlje”, kaže se u saopštenju Lekića.

U protivnom, naveo je on, sadašnji pristup kojim paralmentarne strukture kao odgovor na nastalu situaciju treba da formiraju nove komisije, je bez pravog smisla i ozbiljnog domašaja.

“Na nelegitimno - tehničkoj vladi Đukanovića je da iskaže spremnost da li hoće otvaranje i odgovoran javni dijalog o načinu prevazilaženja riskantne krize u zemlji. To bi podrazumjevalo da se otuđena politička elita sa ogromnog broja državnih Savjeta i prilično virtualne stvarnosti u njima, preseli u Skupštinu, centralnu instituciju neposrednog narodnog suvereniteta”, rekao je Lekić.

Prema njegovim riječima, prva tema takvog sastanka bi bila utvrđivanje odgovornosti za brutalnu primjenu sile prema građanima, novinarima, predstavnicima nevladinog sektora i poslanicima.

“Zahvaljujući se na pozivu predsjednika Skupštine da danas prisustvujem kolegijumu u proširenom sastavu informišem javnost da na njoj neću prisustvovati, iz navedenih razloga”, navodi se u saopšenju Lekića.

Bonus video: