Đukanoviću, ne čekaj nas do subote

Mandić kazao da je premijer avionom napustio Crnu Goru što je DPS nazvao “lažima” jer Đukanović predsjedava sjednicom Vijeća koja je 500 metara od trga
58 pregleda 518 komentar(a)
Protesti DF (Novine), Foto: Savo Prelević
Protesti DF (Novine), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.10.2015. 05:38h

Predsjednik Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić dao je ultimatum premijeru Milu Đukanoviću da do subote podnese ostavku, najavljujući da će u suprotnom “okupiti čitavu Crnu Goru da ruši vladu”. Mandić je pred nekoliko hiljada pristalica, ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pozvao i Đukanovićeve koalicione partnere da napuste vlast i formiraju prelaznu vladu.

“Do subote ako ne formiraju prelaznu vladu i ne padne sadašnja Đukanovićeva, sva Crna Gora dolazi ovdje i mi ćemo ih ukloniti sa vlasti. Dajemo im pristojan rok. Mi smo danas došli kao poslanici, a u subotu zovemo čitavu Crnu Goru”, poručio je Mandić, ističući da Demokratski front ima plan utemeljen na narodnoj volji.

Mandić je to poručio nakon protestne šetnje više hiljada pristalica od Trga Republike do zgrade MUP-a. Šetnja je organizovana zbog akcije policije u kojoj su uklonjeni šatori i bina ispred parlamenta nakon 20 dana protesta pristalica Fronta. Mandić je naveo da se sinoć okupilo preko deset hiljada ljudi, dok ih je prema nazvaničnim procjenama policije bilo dvije i po do tri hiljade. Protestanti su nosili crnogorske i srpske zastave, a prije početka šetnje, praćena aplauzima, pridružila im se i grupa koju je predvodio izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević.

Demonstranti su se okupili oko 19 časova na Trgu slobode, da bi nakon Mandićevog poziva formirali kolonu predvođenu poslanicima Fronta i nezavisnim poslanicima Mladenom Bojanićem i Obradom Gojkovićem i krenuli Ulicom slobode, uz upaljene baklje i skandiranje “Milo lopove” i “Ubico”.

Ozbiljnije tenzije počele su tokom prolaska Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog i pored zgrade parlamenta i predsjedništva, koje su bile opkoljene jakim policijskim snagama. Dok je kolona skandirajući išla bulevarom, redari su sprečavalio dio demonstranata da dođu do metalne ograde i sukobe se sa policijom.

Tenzije su ponovo porasle pred zgradom MUP-a, kada su lideri Fronta i redari, jedva sprečavali dio mlađih demonstranata da se približe kordonu policije pod opremom za razbijanje demonstracija, koja se nalazila ispred MUP-a. Iako ih je Mandić pozvao da ne diraju policajce “koji su naša braća”, prve baklje i kamenice poletjele su pri povratku kolone kod zgrade Ministarstva vanjskih poslova.

Dio demonstranata počeo je i pred parlamentom da gađa policajce bocama i kamenicama, nakon čega je u masu ispaljen suzavac. Demonstranti su nakon toga produžili ka Trgu republike, gdje su ih lideri Fronta pozvali da se raziđu.

Zbog “policijske brutalnosti” prema demonstranima, u subotu otvorenim pismom reagovalo je juče stotinu građana, među kojima su potpredsjednik pokreta URA Dritan Abazović, izvršni direktor Pokreta za neutralnost Marko Milačić, sociolog Bojan Baća i urednik portala "Vijesti" Srdan Kosović, pisac Đuro Radosavović, Boris Raonić iz Građanske alijanse i Marina Vujačić iz UMHCG.

Bonus video: