OEBS zabrinut zbog nasilja u Podgorici

Misija poziva nadležne organe da nastave sa sprovođenjem mjera kojima se obezbjeđuju uslovi za nesmetano izvještavanje i rad medija
0 komentar(a)
Janina Hrebičkova, Foto: Savo Prelević
Janina Hrebičkova, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.10.2015. 18:29h

Misija OEBS-a u Crnoj Gori izrazila je danas zabrinutost zbog nasilnih događaja u centru Podgorice i pozvala sve strane da demonstriraju suzdržanost.

Misija naglašava stanovište da je očuvanje vladavine zakona od ključne važnosti u svakoj funkcionalnoj, modernoj demokratskoj državi. Misija smatra da je pravo na slobodno izražavanje nezadovoljstva takođe jedan od ključnih principa demokratije, no ono mora imati valjanu zakonsku podlogu, i oni koji u njemu učestvuju moraju se ponašati u skladu sa važećim zakonima.

U afirmisanju principa promovisanja slobode medija, Misija uz zabrinutost konstatuje navode o incidentima između policije i novinara.

Misija poziva nadležne organe da nastave sa sprovođenjem mjera kojima se obezbjeđuju uslovi za nesmetano izvještavanje i rad medija.

„Misija poziva sve strane da se prevashodno usmjere na politički dijalog u relevantnim nacionalnim institucijama. Odgovornost za to leži na svim involviranim stranama,“ rekla je ambasadorka Janina Hrebičkova, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Bonus video: