Ombudsman: Uprkos upozorenjima, nasilje preovladalo nad razumom

Zaštitnik posebno upozorava na obavezu očuvanja fizičkog integriteta (života i zdravlja) građana, pretpostavku nevinosti u odnosu na odgovornost, kako građana tako i službenih lica
1 komentar(a)
Podgorica protest, Foto: Reuters
Podgorica protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.10.2015. 16:19h

Zaštititnik ljudskih prava i slbooda pozvao je, povodom dešavanja u Podgorici, nadležne državne organe na zakonito, pravično i efikasno postupanje u kojem će se utvrditi činjenice i kazniti odgovorni u skladu sa zakonom.

„Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore sa žaljenjem konstatuje da sva upozorenja ove Institucije nisu pomogla da nasilje ne preovlada nad razumom. Podsjeća, da su Ustavom, međunarodnim pravom i zakonima Crne Gore ustanovljena prava i obaveze i da su svi građani, državni organi i institucije dužne da ih poštuju“, kaže se u saopštenju Institucije Ombudsmana.

Posljednji nemili događaji, kako je ocijenjeno, ukazuju da postoji nesklad u odnosu na iskazano djelovanje aktera ove situacije. „Bez namjere da arbitrira, Zaštitnik poziva na toleranciju i nenasilje, kao i poštovanje prava i obaveza, kao i poštovanje prava svih građana na jednakost pred zakonom, što se mora utvrđivati kroz odgovarajuće postupke i djelovanje nadležnih institucija“.

Zaštitnik posebno upozorava na obavezu očuvanja fizičkog integriteta (života i zdravlja) građana, pretpostavku nevinosti u odnosu na odgovornost, kako građana tako i službenih lica, neprimjeren uticaj na ocjenu zakonitosti preduzetih mjera i postupaka, zaštitu medijskih sloboda i slobode ove profesije, zaštitu fizičkog integriteta službenika policije i zaštitu materijalnih dobara prilikom korišćenja različitih sredstava i metoda djelovanja aktera događaja.

„Konačno, Zaštititnik poziva nadležne državne organe na zakonito, pravično i efikasno postupanje u kojem će se utvrditi činjenice, procesuirati vinovnici i kazniti odgovorni u skladu sa zakonom, bez obzira na društveni položaj, političko ili bilo koje drugo lično svojstvo, a odluke istovremeno biti utemeljene na međunarodnim standardima i sudskoj praksi“, kaže se u saopštenju.

To se, kako je navedeno, naročito odnosi na standarde slobode javnih okupljanja, primjene policijskih ovlašćenja i sprečavanja torture, kao i pravičnosti sudskog postupka.

„U uvjerenju da će se naći dovoljno snage za rješavanje nastalog konflikta, Zaštitnik još jednom apeluje na očuvanje javnog reda i mira, kao dobra koje pripada svim građanima Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: