GA: Međunarodne organizacije da reaguju na gruba kršenja ljudskih prava

“Posebnu zabrinutost izražavamo zbog nezakonitog hapšenja dva novinara na radnom zadatku, pri čemu je jedan od njih zadobio i fizičke povrede od policijskih službenika iako nijesu pružali nikakav otpor,” ističu iz GA
3 komentar(a)
Podgorica protesti, Foto: Savo Prelević
Podgorica protesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.10.2015. 16:29h

Građanska alijansa zatražila je od međunarodnih organizacija da se uključe i reaguju na gruba kršenja ljudskih prava od strane policijskih snaga prema predstavnicima i pristalicama Demokratskog fronta, koji mirno protestuju tražeći slobodne izbore, stoji u saopštenju GA.

Policijske snage su juče u 6:00 časova započele akciju prekida protesta, jer je organizatorima istekla dozvola koju su imali.

“Tom prilikom službenici policije su primijenili sredstva prinude jer okupljeni nijesu željeli da prekinu proteste. Jedanaest građana je uhapšeno među kojima su i dva poslanika, dva novinara koja su bila na službenom zadatku, odbornik u lokalnom Parlamentu i drugi. Brojni od njih zadobili su povrede i pružena im je medicinska pomoć u Kliničkom centru”, navodi se u saopštenju koje potpisuju koordinator programa ljudskih prava Milan Radović i koordinator porgrama vladavine prava Zoran Vujičić..

Istraživači GA pratili su dešavanja na terenu i vršili monitoring policijskih postupanja.

“Posebnu zabrinutost izražavamo zbog nezakonitog hapšenja dva novinara na radnom zadatku, pri čemu je jedan od njih zadobio i fizičke povrede od policijskih službenika iako nijesu pružali nikakav otpor. Jedan od novinara na suđenju koje je pratio istraživač GA je saopštio da smatra da je razlog njegovog lišavanja slobode to što je snimao situaciju u kojoj desetak službenika policije bije jednog građanina,” ističu iz GA.

Ustav Crne Gore, član 52, garantuje slobodu mirnih okupljanja i ne predviđa mogućnost da nadležni organi mogu da zabrane mirna okupljanja.

Bonus video: