Ako ovako nastavite - ostaje samo režim na jednoj, a građani na drugoj strani!

U pismu koje između ostalih potpisuju nezavisni poslanik i potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević, izvršni direktor Pokreta za neutralnost i novinar Marko Milačić, sociolog Bojan Baća, urednik portala "Vijesti" Srdan Kosović, se oštro protestuje zbog policijske brutalnosti na jučerašnjim protestima
81 pregleda 80 komentar(a)
Protestt DF, policija, Foto: Anadolija
Protestt DF, policija, Foto: Anadolija
Ažurirano: 18.10.2015. 18:51h

Grupa od skoro stotinu građana poslala je otvoreno pismo Vladi Crne Gore, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije.

Pismo, u kom se oštro protestuje zbog policijske brutalnosti na jučerašnjim protestima, između ostalih potpisuju nezavisni poslanik i potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević, izvršni direktor Pokreta za neutralnost i novinar Marko Milačić, sociolog Bojan Baća, urednik portala "Vijesti" Srdan Kosović, pisac Đuro Radosavović, Boris Raonić iz Građanske alijanse, Marina Vujačić iz UMHCG, bivši poslanik Emin Duraković...

Zbog velikog interesovanja, organizatori su napravili peticiju koju mogu potpisati svi zainteresovani građani.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Mi doljepotpisani građani Crne Gore protestujemo protiv policijskog nasilja nad učesnicima mirnih građanskih protesta.

U Podgorici su juče hapšeni mirni demonstranti - profesori, NVO aktivisti, novinari, građani i grubo, divljački i vulgarno su kršena osnovna ljudska prava građana Crne Gore.

U Podgorici juče nisu hapšeni samo naši građani i njihovi predstavnici, već je nasilnim prekidom ustavom zagarantovanog prava na javno iskazivanje nezadovoljstva udareno na temelje države Crne Gore – njene institucije i njene građane.

Osnovna građanska dužnost jeste otpor takvom nasilju, kao čin solidarnosti sa građanima i kao način odbrane institucija od zloupotrebljavanja.

Policijskom je silom udareno, ne samo na pojedince ili na zakone ili na ustav, već je udarom na ličnost poslanika i pravo mirnog protestovanja udareno na sam karakter Crne Gore kao republikanske i slobodne političke zajednice.

To je nešto što svi imamo dužnost da branimo bez obzira na svoje političke i ideološke preference ili privatne i partijske interese.

Crna Gora jeste država republikanskog uređenja u kojoj narodni poslanici oličavaju narodni suverenitet.

Policijska čizma ne smije gaziti po suverenitetu, ustavu, poslanicima i građanima Crne Gore. Crna Gora ne postoji bez svojih građana i svojih poslanika.

Dužnost institucija koje Vi predstavljate je da štiti građane/ke, po savjesti i zakonu. Ako tih postulata jednog društva nema, onda se pitamo – zašto institucije postoje.

Onog trenutka kada represivni državni aparat otvoreno vrši nasilje nad sopstvenim građanima, sve dotadašnje podjele – nacionalne, partijske, ideološke, religijske, rodne, seksualne, generacijske – nestaju! Ako se ovako nastavi, smatramo da u Crnoj Gori postoje samo građani i represivni režim, i braniće se srce Crne Gore – građanin kao nosilac suvereniteta.

Mi Vam kao građani ovim putem to stavljamo do znanja", navodi se u pismu.

Pismo je putem elektronske peticije podržalo do sada skoro 200 građana. Peticiju možete potpisati na ovom linku.

Bonus video: