Knežević: Nikola Janjušević direktno komandovao pokušajem ubistva jednog demonstranta

"Predsjedništvo DF-a konstatuje da su juče predsjednik Skupštine i ministar unutrašnjih poslova direktnim svrstavanjem uz premijera, komandujući upotrebu sile nad mirnim građanima, učestvovali u projektu Mila Đukanovića da se Crna Gora dovede na ivicu građanskog rata", kazao je Knežević.
111 pregleda 0 komentar(a)
DF protest, Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
DF protest, Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.10.2015. 12:28h

Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF) jednoglasno je u stavu da predsjednik Skupštine Crne Gore i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević zajedno sa Milom Đukanovićem snose najveću odgovornost zbog brutalne zloupotrebe sile nad građanima i poslanicima koji su mirno protestovali 20 dana ispred Skupštine Crne Gore, kazao je lider Demokratske narodne partije (DNP) i funkcioner DF-a Milan Knežević.

Demokratski front (DF) organizovaće protestno okupljanje večeras u 19 časova na Trgu Republike u Podgorici.

Policija je juče ujutru nasilno prekinula miran protest ispred Skupštine Crne Gore, a uveče opet intervenisala i šok bombama, suzavcem i pendrecima spriječila šetnju rukovodstva DF-a sa građanima centrom grada.

"Ukoliko je Krivokapić sa svojim politički podređenim Konjevićem mislio da će zaustaviti proteste i okupljanja građana postigao je kontra efekat, jer ih tek očekuje talas demokratskih protesta od kojeg se ne mogu skloniti. Zato njegov poziv da prisustvujemo proširenom kolegijumu doživljavamo kao besprizornu provokaciju i vrijeđanje desetina hiljada građana koji podržavaju naše opravdane zahtjeve za održavanjem fer i demokratskih izbora", istakao je Knežević.

On je dodao da je Predsjedništvo DF-a, lociralo visoke policijske službenike kao glavne podstrekače i batinaše mirnih demonstranata i ustanovilo prisustvo velikog broja pripadnika kriminalnih klanova koji su nosili fantomke i izlazili iz Skupštine, te da zbog toga i Ranko Krivokapić snosi odgovornost.

"Pošto je zamjenik direktora policije Nikola Janjušević, inače kadar SDP-a, direktno komandovao pokušajem ubistva jednog demontranta, odgovornost ne mogu izbjeći ni Konjević ni Krivokapić. Predsjedništvo DF-a konstatuje da su juče predsjednik Skupštine i ministar unutrašnjih poslova direktnim svrstavanjem uz premijera, komandujući upotrebu sile nad mirnim građanima, učestvovali u projektu Mila Đukanovića da se Crna Gora dovede na ivicu građanskog rata", kazao je Knežević.

Član DF-a Vladislav Bojović juče je kazao “Vijestima” da je grupa policajaca predvođena Janjuševićem ciljano napadala pojedine poslanike, a da je Dušana Kneževića brutalno pretukla.

Po njegovim riječima, tu činjenicu ne može revidirati niti relativizovati zakašnjeli kolegijum predsjednika Skupštine koji je sve vrijeme ćutao dok su kriminalci obučeni u uniforme izlazili iz Skupštine prebijajući građane i poslanike.

Predstavnici DF nijesu prisustvovali današnjem kolegijumu predsjednika Skupštine.

"Zato ponavljamo zbog toga što je Đukanović suspendovao Ustav, ukinuo institucije ove države i pokušava zavesti policijski teror uz asistenciju Raška Konjevića, DF nastavak protesta smatra svojom demokratskom obavezom i u tome nas nikakva sila i represija ne mogu zaustaviti. Naprotiv, iz dana u dan nam se pridružuju hrabri gradjani spremni da zajedno sa nama pruže otpor i izbore se za slobodu", zaključio je Knežević.

Bonus video: