Demos: Režim gubi kontrolu nad svojim polugama moći

Iz Demosa su saopštili da ih ohrabruje jednodušna i blagovremena osuda režimskih akcija u Podgorici od strane prestižnih NVO i slobodnih medija
70 pregleda 12 komentar(a)
Podgorica protesti, Foto: Savo Prelević
Podgorica protesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.10.2015. 13:12h

Hapšenjem novinara, privođenjem i stavljanjem lisica na ruke poslanicima i na kraju grupnim hapšenjem predstavnika nekoliko NVO i nezavisnih pokreta građana, policija ulazi u fazu najozbiljnijeg rušenja ustavnih normi kojima se gaze prava i slobode građana, a Crna Gora gura u sukobe sa nesagledivim posledicama, kazali su iz Demosa.

"Osioni režim gubi kontrolu nad svojim polugama moći dopuštajući razularenost djelova vlastitog sistema i represivnog aparata do mjere zastrašajućeg. DEMOS upozorava predsjednika nelegitimne vlade Crne Gore da će biti lično odgovoran za novonastalu situaciju u kojoj su legitimne mete terora postali obični građani, novinari, NVO aktivisti i poslanici. Istovremeno upozoravamo i predsjednika Skupštine Crne Gore da svojim ćutanjem i prećutnom podrškom gaženju Ustava ulazi u najuži krug zaštitnika i pokrovitelja mafijaškog razračunavanja sa slobodnim ljudima, ponašajući se kao dio komandne strukture koja brani lik i djelo šefa režima", navodi se u saopštenju.

Iz Demosa su saopštili da ih ohrabruje jednodušna i blagovremena osuda režimskih akcija u Podgorici od strane prestižnih NVO i slobodnih medija.

"DEMOS zadržava pravo da pomno prateći svaki potez rukovodstva policije i Vlade u cjelini, preuzme političke korake i donese odluke kojima će se braniti ustavna i zakonska načela slobode građana, pravo na rad i aktivizam novinara i NVO sektora ali i dostojanstvo poslaničke funkcije. DEMOS očekuje da će i sve strukture koje koriste svoje nesporno pravo na iskazivanje nezadovoljstva u Crnoj Gori biti na visini obaveze da se prije svega pokaže represivni karakter vlasti i njena ogoljela potreba da pod svaku cijenu služi Milu Đukanoviću lično, a ne građanima u cjelini", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: