Đoković: DF nije sam u odbrani vladavine prava, ustala je demokratska Crna Gora

On je dodao da bez rezerve osuđuje postupanje pojedinaca iz policije prema novinarima “Dana” i portala “IN4S”, Dražena Živkovića i Gojka Raičevića
10 komentar(a)
Podgorica protesti, Foto: Zoran Đurić
Podgorica protesti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.10.2015. 11:37h

“LGBTIQ Socijalni Centar” očekuje da državne institucije pokažu svoju snagu i pravednost i objektivno utvrde da li je policija profesionalno postupala pri prekidanju protesta “Demokratskog fronta” u Podgorici.

"To će biti najbolja potvrda, pred građanima, koliko je država sposobna i spremna za članstvo u NATO i EU", navodi se u saopštenju predsjednika NVO “LGBTIQ Socijalni Centar” Elmira Đokovića.

U saopštenju se dodaje da su na poštovanje zakona obavezni svi, bez obzira "da li smo zadovoljni ili nismo aktulenom vlašću i politikom koja se sprovodi.Vladavina prava nas čuva od urušenja države i vrijednosti koje nas drže na okupu, u međusobnoj toleranciji i prihvatanju."

"Policiju poštujem. Svjestan sam njenog značaja. Znam da bi bez nje moj život, u prošlosti i sadašnjosti, bio deset puta nepodnošljiviji. Zato i kažem da trebamo biti oprezni i pažjivi u osudi. Policajci su isto građani. To su naši sinovi, očevi, braća, supružnici, partneri, prijatelji,... Oni, u odnosu nas, obavljali nešto drugačiji a nekada teži posao. Poštuju izdata naređenja. Ne zaslužuju da zbog toga budu pljuvani, udarani, vrijeđani. Oni su dužni da poštuju izdate naredbe. Na drugima je da utvrde da li su naredbe njihovih starešina bile zakonite i demokratske. U tome je snaga države. U tome je , ne u retorici, potvrda da smo spremni za NATO i EU", kazao je Đoković.

On je dodao da bez rezerve osuđuje postupanje pojedinaca iz policije prema novinarima “Dana” i portala “IN4S”, Dražena Živkovića i Gojka Raičevića.

"Policijski službenici, u civilu, bez legitimisanja, spriječili su ih u obavljanju posla, lišili slobode, iako su poštovali njihove naredbe, a prema novinaru Raičeviću bili su i brutalni", kazao je Đoković.

"Na takvo postupanje policije ne pristajem. Ne pristajem ni kao višestruki pripadnik manjine (etničke, vjerske i seksualne), ni kao intelektualac niti kao građanski aktivista. Zato tražim da Ministar unutrašnjih poslova njima lično i medijskoj zajednici uputi izvinjenje a da se postupci protiv njih dvojice odmah obustave i ponište", kazao je Đoković.

Dodao je da je do danas Demokratski front bio uglavnom sam u protestima.

"Njihove poruke prema brojnim društvenim grupama nijesu bile jasne. Ali danas “Demokratski front” nije sam u odbrani vladavine prava, o kojoj sam gore, na početku, govorio. Ustala je demokratska Crna Gora, ukljućujući i opoziciju na koju su dugo čekali. Zato ih pozivam da mudro iskoriste ovaj važan politički i građanski trenutak i pokažu svoje prave demokratske i mirovne potencijale a što je najvažnije inkluzivnost prema svima koji su različiti. Bez inkluzivnosti nema Crne Gore i nema potrebnih društvenih promjena", kazao je Đoković.

On se obratio u ime NVO “LGBTIQ Socijalni Centar”.

"To je centar crnogorske LGBT zajednice iz kojeg se promovišu različiti pogledi i pluralizam, demokratska kultura i nenasilje. To je NVO čiji je prostor, samo zbog instiranja na slobodi, napadnut i demoliran najviše puta u demokratskoj i političkoj istoriji Crne Gore, bez obzira da li govorimo o NVO, partijama, sindikatu, vjerskoj ustanovi, preduzeću, sportskim klubovima... Sve ovo sam rekao u ime onih koji nikada nijesu odbranjeni od strane onih koji su juče ujutro bili ugroženi. Vrijeme je da se sve to promijeni. Sloboda svima! Stop fašizmu, sloboda narodu", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: