Cdu: Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole

U saopštenju se dodaje da je ova partija već na početku ovih protesta jasno saopštila da je njihov cilj - incident
25 komentar(a)
CDU, Foto: CDU
CDU, Foto: CDU
Ažurirano: 18.10.2015. 08:19h

Crnogorska demokratska unija poziva ministra unutrašnjih poslova da pruži punu informaciju o svim relevantnim detaljima koji su vezani za prekid protesta.

"On ima obavezu da to učini bez odlaganja", navodi se u saopštenju.

Cdu zahtijeva da se utvrdi da li je bilo prekoračenja izdatih naređenja i da se, ukoliko je to slučaj, odgovorni kazne.

"Kada to bude urađeno, Cdu će iznijeti svoj detaljni sud o svim važnim aspektima dešavanja na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, uključujući reakcije nekih političkih partija i pojedinih nevladinih organizacija", saopštili su iz ove partije.

U saopštenju se dodaje da je ova partija već na početku ovih protesta jasno saopštila da je njihov cilj - incident.

"Crnoj Gori su potrebni građanski mir i politička stabilnost. Svi koji to pokušavaju da naruše rade protiv interesa svih naših građana i protiv interesa naše zemlje. Poruke i dešavanja koje su se posljednjih dvadeset dana čule ispred Parlamenta nijesu, nažalost, ukazivale na dobro. Naprotiv - bilo je jasno da prijetnje, uvrede, nacionalistička retorika i znamenja ukazuju na prave motive i prirodu ovih protesta. Skora pozivnica za NATO i sve ono što ona sa sobom donosi je postala neprihvatljiva činjenica za političke snage koje, iz njima znanih interesa i motiva, ne žele da to dopuste. Tim snagama su potrebni destabilizacija, neredi i haos. Zato su za svoj novi slogan izabrali "Sloboda ili ništa", što je samo varijanta mota četničkog pokreta koji glasi "Sloboda ili smrt". To su pogrešne, opasne i apsolutno neprihvatljive poruke", kazali su iz Cdu.

Dodaju da su mirni protesti pravo koje niko razuman ne negira niti smije da poništava.

"Ali, s druge strane, blokada glavne gradske saobraćajnice bez razloga i potrebe ne bi bila tolerisana niti u jednoj demokratskih zemlji. Da je liderima DF bilo do istinskih demokratskih protesta, uklonili bi šatore i držali bi mitinge svake večeri, što im je više puta predlagano sa zvaničnih adresa. Ta se činjenica ne smije zaboraviti. Oni koji žele promjene u Crnoj Gori treba da shvate da one mogu doći samo sa one strane koja poštuje crnogorsku državu i crnogorske institucije. Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: