Šok bombe i suzavac, tuča policije i poslanika

Ovo je tek počelo, obaranje Vlade je zadatak broj jedan svakog časnog građanina, poručio je sinoć Andrija Mandić
154 pregleda 259 komentar(a)
Protest, Podgorica (Novine)
Protest, Podgorica (Novine)
Ažurirano: 18.10.2015. 06:54h

Predsjedništvo Demokratskog fronta najavilo je sinoć da će pozvati ostatak opozicije da se priključi protestima protiv vlasti, “jer u ovom trenutku političke sujete treba ostaviti po strani”, rečeno je “Vijestima” iz tog političkog saveza.

Policija je juče ujutru nasilno prekinula miran protest ispred Skupštine Crne Gore, a uveče opet intervenisala i šok bombama, suzavcem i pendrecima spriječila šetnju rukovodstva DF-a sa građanima centrom grada.

Prije dolaska lidera Fronta, stotinak demonstranata nešto poslije 19 časova pokušalo je da blokira saobraćaj na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, skandirajući “Milo lopove”.

Policajci su ih ubrzo potisnuli u park preko puta, a zatim prema zgradi Metalke, uhapsivši između ostalih pripadnike Pokreta za neutralnost Marka Milačića i Vladislava Dajkovića i univerzitetskog profesora Vladimira Božovića, koji su pokušali da blokiraju bulevar.

Strasti su se nakrako smirile, a onda je veća grupa protestanata, predvođena poslanicima Fronta, krenula od Hercegovačke ulice ka zgradi parlamenta.

Oko 20 sati kod zgrade zaustavio ih je kordon službenika policije, opremljenih za razbijanje demonstracija. Prema informacijama “Vijesti”, protestna šetnja nije bila prijavljena.

Noseći veliki transparent “Sloboda traži ljude”, lideri Fronta i nezavisni poslanik Mladen Bojanić počeli da se guraju sa policajcima, ali su im ovi ubrzo “vratili” pendrecima i suzavcem.

Dok su se demonstranti povlačili Ulicom slobode uz povike “Ubice, ubice”, policajci su ispalili šok bombe i suzavac, potiskujući ih dalje prema glavnom gradskom trgu.

Istovremeno, drugi kordon tjerao je građane okupljene kod Kraljevog parka i mosta Braće Zlatičanin.

U prvom, oštrom sukobu sa policajcima povrijeđeni su poslanici Nebojša Medojević i Branko Radulović, jednog od demonstranata u glavu je pogodila patrona suzavca, polomljeni su izlozi na par butika... Ispred zgrade tužilaštva i u obližnjim ulazima zgrada bili su vidljivi tragovi krvi.

Nakon što su razbili demonstracije, policajci su pod punom opremom sa Ulice slobode rastjerali i grupu novinara.

Nakon demonstracija lider Nove Andrija Mandić, najavio je novo okupljanje za večeras i poručio da protesti neće prestajati do pada Vlade.

“Prošli smo veliko iskušenje, ali neka se (Milo Đukanović) ne vara. Ovo je tek počelo. Vjerujem da će sjutra doći Podgorica, Nikšić i čitava Crna Gora. Diktatora moramo da oborimo, a obaranje Vlade je zadatak broj jedan svakog časnog građanina”, kazao je Mandić pred stranačkom centralom.

Iz Predsjednišva Fronta ranije juče ocijenili su da je nasilno uklanjanje bine i šatora ispred Skupštine dovelo Crnu Goru "na ivicu građanskog rata".

Dvadesetodnevni protesti Fronta prekinuti su u subotu u šest sati ujutro, kada je više stotina policajaca počelo da potiskuje demonstrante.

Načelnik podgoričke policije Jovica Rečević, preko megafona je rekao da je skup okončan, ali su okupljeni odbili da se povuku.

Poslanici Slaven Radunović i Vladislav Bojović su nakon toga privedeni, a Milan Knežević završio je u Urgentnom centru nakon čupanja sa policajcima, koji su ga poprskali suzavcem u lice. Njegov vozač Dušan Knežević sa povredama glave prebačen je u Klinički centar.

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović, konstatovao je da je premijer Đukanović legitimisao nasilje kao način borbe protiv političkih protivnika.

"Što bi rekli - kako siješ, tako ćeš i žnjeti. Jutros je legitimisao nasilje kao metod političke borbe u Crnoj Gori i mislim da je Crnu Goru doveo na ivicu građanskog rata. Sve što se bude u narednom periodu dešavalo, odgovornost je Mila Đukanovića", rekao je Pavlović.

Policija tvrdi da su htjeli u Skupštinu

Iz Uprave policije sinoć je saopšteno da su zakonski upotrijebili sredstva prinude - fizičku snagu, službenu palicu i hemijska sredstva kako bi razbili tri grupe od više stotina demonstranata.

“Tri grupacije od više stotina lica na tri lokacije u Podgorici pokušale da probiju policijske kordone kako bi nasilno ušle u Skupštinu Crne Gore, kojom prilikom su policijske službenike gađali kamenicama, flašama i drugim predmetima”, saopštila je policija.

Dodali su da je u akciji privedeno 15 osoba, ali i da su povrijeđena četiri policajca.

Na tom mjestu (u Ulici slobode) grupacija od oko 250 lica, predvođena poslanicima Demokratskog fronta, policijske službenike gađala je kamenicama, flašama i drugim predmetima i pokušala da probijanjem kordona nasilno uđe u objekat Skupštine. Upravo na ovoj lokaciji na policiju je bačen suzavac, nakon čega je policija intervenisala i upotrijebila sredstva prinude”, kazali su iz UP.

Istakli su da je druga grupacija od oko 150 lica je na isti način i u istoj namjeri pokušala da probije policijski kordon iz pravca Sat kule, na mostu Braće Zlatičanina. “Treća grupacija je iz pravca Ulice bratstva i jedinstva i Marka Milljanova, kod hotela Hillton, takođe na isti način pokušala da probije policijski kordon”, kazali su iz policije.

Kad suzavac pogodi u glavu

Društvene mreže obišla je fotografija Predraga Mitrovića, demonstranta povrijeđenog lica od kanistera od suzavca.

Mitrović, privatni auto-prevoznik iz Podgorice, kazao je da je došao kako bi mirno izrazio protest zbog loše situacije u državi i policijske torture.

"U opštem metežu, čini mi se da me je pogodio kanister od suzavca u lice, ali nisam skroz siguran šta me pogodilo. Samo smo pokušali da se sklonimo sa mjesta gdje je bačen suzavac i gdje je eksplodirala šok bomba. Vidio sam krv na ulici i nekoliko osoba koje su se žalile na povrede", rekao je Mitrović.

Bonus video: