Srđan Perić: Nije realna priča o prelaznoj vladi

Šta god da se desi na političkoj sceni Crne Gore izbori moraju biti organizovani fer i po novom izbornom zakonodavstvu
94 pregleda 29 komentar(a)
Srđan Perić, Foto: Boris Pejović
Srđan Perić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.10.2015. 17:47h

Funcioner Pozitivne Srđan Perić kazao je za “Vijesti” da pitanje prelazne Vlade više leži u ravni hipoteze, nego u realnom političkom okviru.

Perić je izbjegao da odgovori na pitanje da li bi Pozitivna podržala prelaznu vladu koja bi organizovala fer izbore nakon eventualnog poziva NATO-a za Crnoj Gori.

“Vjerujemo da je pozivnica sasvim izvjesna i mi očekujemo da će je Crna Gora dobiti već u decembru. Kada je riječ o prelaznoj vladi, osim detaljnih razrada političkih interesa i kalkulacija dijela vlasti i dijela opozicije, mi tu nemamo nijedan preduslov koji se odnosi na potrebnu parlamentranu većinu. Moram Vam priznati da pitanje prelazne vlade leži više u ravni hipoteze, nego li realnom političkom okviru”, rekao je Perić.

Šta god da se desi na političkoj sceni Crne Gore, dodao je on, izbori moraju biti organizovani fer i po novom izbornom zakonodavstvu.

Da li biste podržali prelaznu vladu u kojoj bi bio i DPS?

Znate kako, izgleda da se cijela priča svela na ravan da bi građani trebalo da biraju između dva koncepta dvije partije koje su na vlasti, gdje bi jedna predvodila vlast a druga opoziciju. I sada bi, valjda, javnost trebalo da se polarizuje oko dvije stranke, a obije su sada u koaliciji i obije tvore vlast. Zar vam se ne čini to apsurdnim? Mi odbacujemo takav način razmišljanja.

Da li je za vas pohvala ili kritika što vas je premijer Milo Đukanović nazvao konstruktivnom opozicijom?

Preciznije rečeno, premijer je taj stav iznio kada je govorio o NATO integracijama i podršci koju Pozitivna daje tom državnom interesu.

Mi smo podržavali i podržavaćemo ona rješenja koja su dobra za građane

No, podsjetiću vas da je Pozitivnu od prilike do prilike kritikovala, odnosno hvalila, i vlast i opozicija. I za jedne i druge smo bili budućnost Crne Gore, i za jedne i druge smo bili smetnja njihovim decenijskim talovima.

Mi smo podržavali i podržavaćemo ona rješenja koja su dobra za građane, bilo da ih mi nudimo, ili da ona dolaze od vlasti, ili od opozicije. To je naša politička konstanta. Kakav rasplet očekujete u vladajućoj koaliciji? Mislite li da će SDP konačno povući neki konkretan potez?

Ne želim posebno da komentarišem unutrašnje odnose u osamnaestogodišnjem DPS-SDP braku.

No, ipak, želim da konstatujem da su oni zajednički odgovorni za stanje u državi, za ekonomska posrnuća, veliku nezaposlenost, partijsko zapošljavanje, da su zajedno skoro pa dvije decenije urušavali kroz partijske pritiske rad školskog i zdravstvenog sistema...

Ako i kada se bude desio istinski rasplet među partnerima, očigledno je da će tu biti posla i za specijalnog tužioca, a o političkim konsekvencama će građani na izborima dati svoj sud.

Da li će Pozitivna na izborima nastupiti samostalno ili u nekom savezu?

Pozitivna se sprema za samostalan nastup na predstojećim izborima.

Da li postoji prostor za savez Pozitivne sa DPS-om?

Sve sam rekao u prethodnom odgovoru.

A nakon izbora?

Pozitivna će izaći sa jedinstvenom političkom ponudom za koju će tražiti podršku. Ko će dati podršku, sačekajmo izbore. Nas zanima ostvarenje naše političke vizije, a ne raspored fotelja. Naša ponuda pored apsolutnog uvažavanja svih aspekata državnosti, znači borbu za ispunjenje četiri cilja: Crnu Goru bez nezaposlenih, Crnu Goru bez podstanara, besplatno školstvo od vrtića do fakulteta, lijek besplatan i ljekar dobar i dostupan. Mnogo je bitnije da ostvarimo ove ciljeve, nego ko će sjedjeti u kojoj fotelji i koja će partija voditi glavnu riječ u kadriranju.

Nismo planirali savjetovanje sa Brajovićem, neki iz URA su imali zapaženu ulogu u vlasti sa DPS-om

Nedavno ste imali političko savjetovanje sa CDU Miodraga Vlahovića. Kakve političke koristi ima Pozitivna od savjetovanja sa vanparlamentarnom partijom?

Sasvim je prirodno da stranke slične ideološke i političke profilacije, ako ništa drugo, makar razgovaraju. Razgovarali smo i sa onima koji su nam ideološki vrlo udaljeni, pa se ništa strašno nije dogodilo. Pozitivna će svakako nastaviti komunikaciju sa strankama, organizacijama i intelektualcima sa kojima dijeli slične političke vrijednosti.

Da li će biti takvog savjetovanja i sa Socijaldemokratama Ivana Brajovića?

U ovom trenutku nismo planirali savjetovanja sa socijaldemokratama.

Kako doživljavate URA? Kao konkurenciju.

Kao prvo, Pozitvna ima dovoljno svoje osobenosti i uvjereni smo da će ih građani prepoznati kao kvalitetnu političku ponudu. Kao drugo, određen broj političara koji se sada predstavlja za alternativu vlasti je u toj istoj DPS vlasti imao svoju šansu, svoje zapažene uloge i funkcije, a rezultate njihovog rada osjećaju i danas građani Crne Gore. Za sadašnje stanje u državi i oni nose dio odgovornosti. Siguran sam da su državi mnogo više potrebni novi ljudi, nove ideje i nova energije, negoli savjetovanja tipa „šta bi trebalo raditi, a što nismo kada smo bili u prilici“.

DF je frustriran od Pozitivne

Vaša partija se posebno našla na udaru DF-a tokom protesta. Kako to komentarišete?

Između Pozitivne i DF-a postoje zaista velike ideološke razlike. Nakon posljednjih izliva šovinizma i seksizma, odnosno primitivizma, svima je jasno da između nas postoje i ogromne kulturološke razlike.

Očigledno je da DF očekuje da sa trga upravlja Pozitivnom , jer mu to polazi za rukom sa svim ostalim opozicionim strankama. Jasno je da tako ne mogu upravljati nama i to kod njih rađa ogromnu frustraciju koju oni artikulišu na način koji više govori o njima nego o nama.

Bonus video: