URA: Vlast spremna da nasilnim metodama brani svoje pozicije

Stoga je upotreba sile bila nepotrebna, a odluka vrha vlasti da je primijeni izaziva zabrinutost"
43 komentar(a)
URA, Ujedinjena reformska akcija, Foto: URA
URA, Ujedinjena reformska akcija, Foto: URA
Ažurirano: 17.10.2015. 11:26h

Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) osudio je jutrošnje nasilno razbijanje protesta koje je organizovao Demokratski front.

Policija je jutros upotrebom sile razbila mirne proteste, kada su uhapšena dva poslanika, a povrijeđeno više demonstranata i policajaca.

Iako iz URA-e ne smatraju da su takvi protesti u ovom trenutku bili dobar odgovor na tešku političku i ekonomsko-socijalnu krizu u zemlji i da su doprinijeli afirmaciji opozicije, oni su bili mirni.

"Stoga je upotreba sile bila nepotrebna, a odluka vrha vlasti da je primijeni izaziva zabrinutost. Prilikom nenajavljenog razbijanja skupa DF novinarima je zabranjen pristup mjestu događaja, dok je jedan novinar uhapšen i, prema tvrdnjama organizatora, prebijen. To je nedopustivo ugrožavanje slobode medija u zemlji čija se vlast deklarativno zalaže za evropske i evro-atlantske vrijednosti", smatraju u URA-i.

Oni dodaju, da jutrošnja dešavanja ukazuju da je ova vlast spremna da nasilnim metodama brani svoje pozicije, "pošto je nesposobna da rješava elementarne probleme".

"Ovo je dovoljan signal da su sve opozicione snage kojima je cilj građanska i evropska Crna Gora obavezne da dođu do dogovora koji će dovesti do mirne promjene vlasti. Nesporno je da se zakoni države Crne Gore moraju poštovati i da nikome ne može biti dopušteno da maltene blokira Glavni grad danima, ali je postojao način da se taj problem riješi na civilizovani način. Država koja ima ogromne probleme sa organizovanim kriminalom snagu i odlučnost pravne države treba da upotrijebi za obračun sa kriminalcima, a ne sa opozicionim poslanicima i gladnim narodom", samtraju u URA.

Poslanici opozicije su takođe reagovali na jutrošnju akciju policije.

Bonus video: