Demos: Nelegitimna vlada pokazala pravo lice

"Borba za slobodu je proslavila Crnu Goru i taj slobodarski duh neće moći ugasiti nikakvo zajedničko djelovanje kriminalaca i vrha režima u Crnoj Gori", kazao je Milić
58 pregleda 0 komentar(a)
Demos, Demos logo
Demos, Demos logo
Ažurirano: 17.10.2015. 17:31h

Odmah pošto su ispratili NATO goste lažnom slikom demokratije i pravne države u Crnoj Gori Đukanovićeva nelegitimna vlada je brutalnom silom policije pokazala svoje pravo, autokratsko lice, kazali su iz Demosa.

Dodaju da se umjesto dijaloga, umjesto šireg društvenog otvaranja za demokratska rješenja kojim bi zemlja konačno skinula sa sebe sliku kriminala, korupcije, krađe izbora, sistematske rasprodaje nacionalnih resursa, dužničkog ropstva vlada opredijelila za demonstriranje sile i to brutalnom fizičkom represijom.

"Zato DEMOS oštro osuđuje akciju policije iza koje se, kao što to dobro zna cijela Crne Gora, krije novokomponovana grupa bogataša van pravnog poretka presvučena u političku elitu zemlje", zaključeno je u saopštenju.

Demokrate: Crna Gora ne može biti slobodna dok je na njenom čelu Đukanović

Demokratska Crna Gora najoštrije osuđuje upotrebu silie, povredu osnovnih ljudskih prava i sloboda i atak na slobodu medija, koje je jutros demonstrirao režim Mila Đukanovića nasilno prekidajući mirne proteste DF-a u Podgorici.

Policija je jutros upotrebom sile razbila mirne proteste, kada su uhapšena dva poslanika, a povrijeđeno više demonstranata i policajaca.

"Ovo je još jedan od dokaza da Crna Gora ne može biti slobodna i demokratska dok je na njenom čelu Milo Đukanović.Posebno zabrinjava osionost i beskrupuloznost koju je vlast ispoljila prema poslanicima, kao izabranim predstavnicima građana. Demokrate ukazuju da je očigledno režim Mila Đukanovića svoj odnos prema protestima od samog početka gradio uskopartijski i kalukulantski", navodi se u saopštenju Demokrata.

Oni su dodali da su se protesti odvijali na lokaciji i u uslovima koje je odobrilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, pa je nasilni prekid mirnih protesta DF-a neodgovoran i neshvatljiv i mora imati za posljedicu personalnu odgovornost.

"Iz ovih razloga zahtijevamo hitne i neopozive ostavke Ministra unutrašnjih poslova i Direktora Uprave policije Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Milić: Režim obukao kriminalce u policijske uniforme

Brutalnim napadom organizovane kriminalne grupe, obučene u policijske uniforme, na mirne protestante ispred Skupštine Crne Gore, režim je još jednom dokazao svoje pravo lice, istakao je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić.

"Nepostojanje naloga, prekoračenje sile, mučki i podli napadi na poslanike i narod predstavljaju stvarnu sliku sistema u kojem živimo. Jasno je da su prekoračena ovlašćenja za šta se neće moći izbjeći odgovornost vrha režima i MUP-a, a posebno zamjenika direktora Uprave policije Nikole Janjuševića, koji se lično „istakao“. Nesporno je da je uzrok svih nemilih dešavanja na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog mučki i brutalni napad organizovane kriminalne grupe obučene u policijske uniforme na demonstrante", rekao je Milić.

On je dodao da u situaciji kada je režim spreman da pošalje kriminalce i obuče ih u policijske uniforme, pod punom ratnom opremom, na protestante, koji su samo tražili slobodne i fer izbore, ima li uopšte dileme da li je Crna Gora debelo zagazila u diktaturu.

"Borba za slobodu je proslavila Crnu Goru i taj slobodarski duh neće moći ugasiti nikakvo zajedničko djelovanje kriminalaca i vrha režima u Crnoj Gori", kazao je Milić.

Danilović: Sramna i mafijaška akcija policije

Akcija policije je predstava moći u nemoćnoj državi, smatra funkcioner Demosa, Goran Danilović.

"Ostaviću po strani najgrublje uvrede i na moj račun od organizatora protesta - neka to bude njihova stvar, a sudija javnost. Ova "spektakularna" akcija policije od jutros je, medjutim, sramna i mafijaška. Predstava moći u nemoćnoj državi. Predstava snage jedne korumpirane vlasti" objavio je Danilović na svom Fejsbuk profilu.

"Toj ekipi razuzdanih vlasnika Crne Gore treba odgovoriti mudro i sistemski. Oni žive od sile i krvavih obračuna ali ne sa kriminalcima, nego sa bespomoćnima", izjavio je funkcioner Demosa.

Osude BDZ

Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori najoštrije osuđuje nasilje nad učesnicima građanskih protesta kao i napade na novinare.

"Mišljenja smo da su protesti uz brojne organizacione prombleme, nastale uglavnom povremenim probijanjem opštegrađanskog organizacionog koncepta udbaškim akcijama režima, imali i zadržali karakter mirnih i građanskih, i kao takve smo ih podržali i podržavamo. DPS kao šef režima već posjeduje veliko iskustvo iz devedesetih, kada je hapšenjem političkog rukovodstva legalne političke stranke, uhapsio cijeli jedan narod, danas hapsi i progoni sve što mu može na bilo koji način ugroziti plniranu vladavinu - do Sudnjega dana. Ovim nasiljem nad protestantima režim poručuje svima da se tolerancija slobode kreće samo u granicama ropstva, i da će svako provirivanje iznad toga biti surovo ugušeno", navode u saopštenju.

BDZ poziva organizatora protesta, Demokratski front da "ne nasjedne na režimski scenarij dalje radikalizacije protesta i uvođenja vanrednog stanja, što je, bojimo se, jedini način da se ovaj režim spasi i preživi debakl sopstvene kriminalne politike".

"Pozivamo sve opozicione političke subjekte da u znak neslaganja sa režimskim nasiljem nad mirnim protestima, podrže mirne građanske proteste i na taj način zajedničkim snagama osujetimo plan režima da državu uvede u politički haos, i u vanrednom stanju dodatno porobi već porobljeno društvo. Uvjereni smo da će građanska svijest slobode i slobodnih ljudi, većinsko evropsko opredjeljenje nadjačati režimski kriminalni haos, i da će Crna Gora prebroditi ovu društvenu etapu razvoja - ojačana i oslobođena ropstva posljednje neokomunističke diktature", zaključuju iz BDZ.

"Skupština je jutros ubijena ispred sopstvene zgrade"

Sramna i nasilna akcija režima je do kraja ogolila sraman i nasilan način njihovog vladanja, smatraju nezavisni poslanici Mladen Bojanić i Obrad Gojković.

"Bulevar Svetog Petra Cetinjskog je slobodan, kažu režimski mediji, ali ne kažu da je osramoćena Crna Gora, da su prebijani i hapšeni poslanici, da je mirne protestante u cik zore, na prepad, kukavički napala grupa naoružanih i u policiju maskiranih DPS vojnika. To nije bila narodna policija, svakome je jasno, vec probrana partijska policija, najžešći DPS kerberi", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Oni su izjavili da je ovim aktom policije, "ukinuta skupština", kao i da se jasno vidi strah vlasti od sopstvenog naroda.

"Nema više Skupštine čije poslanike biju i hapse. Ne postoji. Ubijena je jutros ispred sopstvene zgrade. Ubice su poznate, i mora ih stići zaslužena kazna. Odgovor mora biti miran, ali i žestok. Svakim danom snažniji. Na to tiranija nema odgovor. Kraj ove sramne vlasti je vrlo blizu, i zato se tako plaši svog naroda", saopštili su Bojanić i Gojković.

Nezavisni poslanici su svojim kolegama i svim povrijeđenim mirnim demonstrantima poželjeli brz oporavak.

U policijskoj akciji, priveden je i kasnije prebijen, novinar i urednik portala IN4S Gojko Raičević, kako je "Vijestima" saopštio predsjednik Izvršnog odbora Matice srpske Vladimir Božović, a potvrdila supruga Raičevića.

Bonus video: