Ombudsman: Organizatori protesta da se izvine zbog vrijeđanja poslanika

Navodi se da posebno zabrinjava činjenica, ukoliko su medijski izvještaji tačni, da se prije temeljne istrage i otkrivanja vinovnika, stvara utisak inertnosti nadležnog organa, na način što se žrtva stavlja u kontekst budućih događaja sa istim uzrocima i posljedicama - "ako se ponovo desi preduzeće se mjere na otkrivanju"
10 komentar(a)
šućko baković, Foto: Boris Pejović
šućko baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.10.2015. 15:27h

Verbalni napadi i vrijeđanje pojedinih poslanika na rodnoj i nacionalnoj osnovi prilikom dolaska na sjednicu parlamenta, zahtijevaju jasnu osudu svih subjekata na javnoj sceni i odgovorno i direktno izvinjenje organizatora protesta, ocijenjeno je iz kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (ombudsman).

Kako je saopšteno iz te institucije, današnje saopštenje Zaštitnika bilo je pripremljeno u funkciji podrške LGBT Forumu Progres i relevantnim partnerima, koji su definisali i javno objavili minimum zajedničkih vrijednosti i principa u odbrani ljudskog dostojanstva i poštovanja prava svake ličnosti.

“Nažalost, pored jasne podrške koju Institucija pruža naporima civilnog sektora i LGBT Foruma Progres u zastupanju i zaštiti prava LGBT populacije, ponovo se kao država i društvo suočavamo sa drskim oblicima nasilja i prebijanjem osobe samo zbog onoga što ona kao ljudsko biće jeste”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da posebno zabrinjava činjenica, ukoliko su medijski izvještaji tačni, da se prije temeljne istrage i otkrivanja vinovnika, stvara utisak inertnosti nadležnog organa, na način što se žrtva stavlja u kontekst budućih događaja sa istim uzrocima i posljedicama - "ako se ponovo desi preduzeće se mjere na otkrivanju".

“Međutim pored ovoga, dešavanja u vezi građanskih protesta i zabilježeni materijali koje su mediji prenijeli - verbalni napadi i necivilizacijsko vrijeđanje pojedinih poslanika i poslanica na rodnoj i nacionalnoj osnovi prilikom dolaska na sjednicu Parlamenta, zahtijevaju jasnu osudu svih subjekata na javnoj sceni i odgovorno i direktno izvinjenje organizatora protesta i izričitu ljudsku podršku žrtvama takvog ponašanja”, kaže se u saopštenju.

Zaštitnik, kako se navodi, ovim ne želi na bilo koji način da umanji legitimitet građanskog protesta, sve dok se on kreće u granicama standarda zasnovanih na Ustavu, međunarodnim sporazumima i zakonima države Crne Gore.

“Naprotiv, Institucija to smatra ljudskim pravom i slobodom svakog učesnika, isto kao i obavezu da se učesnici uzdrže od ugrožavanja ili vrijeđanja drugih zbog bilo kojeg ličnog svojstva”, dodaje se u saopštenju.

Institucija Zaštitnika pozvala je državne organe i građane Crne Gore da pokažu solidarnost i humanost, da se aktivno uključe u proces suzbijanja ovih pojava, otkrivanja počinilaca i zaštite žrtava nasilja.

“Takođe, Zaštitnik poziva političke aktere u Crnoj Gori da se uzdrže od govora mržnje, uvredljivih i nedostojnih riječi”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: