Cungu: Budućnost koalicije u Ulcinju zavisi od lifta

Otvaranje legalnih mogucnosti za gradnju privrednih-hotelskih-ugostiteljskih objekata na Pristnu,sto je vezano za isti lokalitet, još je jedan, ne manje značajan razlog, za nastavak naše podrske", kazao je Cungu, koji je i odbornik u lokalnoj Skupštini
86 pregleda 4 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Samir Adrović
Nazif Cungu, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 16.10.2015. 14:32h

Lider Force Nazif Cungu poručio je predsjedniku Opštine Ulcinj i svom koalicionom partneru Fatmiru Đeki da hitno preduzme konkretne mjere i zaustavi izgradnju lifta na zidinama Starog grada.

"U suprotnom, Forca će preispitati podršku vašem imenovanju za predsjednika Opštine", kazao je Cungu na današnjoj konferenciji za novinare.

Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki usvojila je nedavno žalbu ulcinjskog arhitekte Selima Resulbegovića čiji je rad desetočlani žiri na čelu sa Đekom, 15. maja proglasio najboljim na međunardonom konkursu za arhitektonsko urbanističko rješenje Pristana. Đeka je odluku žirija kojim je predsjedavao, oglasio ništavnom nedugo nakon proglašenja pobjednika, po službenoj dužnosti a zvanično na inicijativu sekretarijata za urbanizam koji kontroliše Forca.

Ukoliko rješenje postano pravosnažno, gradnja panoramskog lifta na zidinama Starog grada biće više nego izvjesna.

Cungu je danas jasno stavio do znanja da budućnost koalicije koja je sada na vlasti a koju čine Forca, URA i partnerske stranke okupljene oke Đekine Demokratske partije, zavisi od toga da li će na zidinama Starog grada biti izgrađen panoramski lift ili neće.

"Otvaranje legalnih mogucnosti za gradnju privrednih-hotelskih-ugostiteljskih objekata na Pristnu,sto je vezano za isti lokalitet, još je jedan, ne manje značajan razlog, za nastavak naše podrske", kazao je Cungu, koji je i odbornik u lokalnoj Skupštini.

Podsjetio je da je jedno od osnovnih programskih opredjeljenja Force, zaštita I očuvanje kulturno istorijkog nasljedja. Naveo je da je Forca u pismu od 10.06..2015, objasnila razloge zbog kojih je striktno protiv sprovođenja predloga Komisije, odnosno žirija.

"Komisija za žalbe Direkcije za javne nabavke odbacila je vašu odluku kojom ste nespretno pokušali da poništite odluku žirija a cijela procedura je bila nepotrebna jer se i Sekretar za urbanizam ogradio od stava vaše komisije koju ste, iz vama poznatih razloga, formirali bez konsultacija sa nama kao glavnim koalicionim partnerom", kazao je Cungu dodavši da je nejasno zbog čega je Đeka prihvatio takvo rešenje, uprkos poznatim mišljenjima eksperata iz međunarodnih institucija koji su se jasno i otvoreno izjasnili protiv navedene lokacije za izgradnju lifta.

"Zbog javnosti imam obavezu da iznesem misljenja i stavove, koji su vam takođe poznati, a koji su konstatovani u studijama i naučnim radovima.. Ova dokumenta su bila u vasem posjedu prije nego sto je donijeta po mnogo cemu sporna odluka vase Komisije", poručio je Cungu Đeki.

Izdvojio je studiju ICOMOS, instituta iz Francuske, koja čini jedan od dva glavna Savjeta Svjetskog komiteta kulturnog nasleđa UNESCO-a.

"U ime Savjeta, 5. maja ove godine, u Ulcinju, gospodin Benjamin Muton kao vođa ovog projekta , izvrsio je prezentaciju studije kojom je konstatovao „ da je moderna građevina od betona izgrađena poslije 2000, koja sadrži metalni lift naslonjen na stijeni, izgradjena na loše izabranoj lokaciji što remeti remeti autentičnost te da bi taj objekat trebalo ukloniti", kazao je Cungu dodajući da se na na prezentiranim studijama mogu vidjeti predlozi lokacija za izgradnju jednog ili vise liftova.

"Bez saglasnosti Savjeta ICOMOS-a, Stari Grad ne može da bude dio zastite UNESCO-a. I studija SITI instituta iz Italije, potvrdila je „da je jedan od kritičnih elemenata je i metalna struktura lifta, struktura koja nije usklađena sa starim gradom i veoma lošeg ukusa čime će se izgubiti autentičnost samog spomenika. Na samom kraju napominju da trebamo biti srećni što je gradnja ovog objekta obustavljena i da još uvijek ima mijesta da se ova nepravda ispravi i da jedino sa ICOMOS ekspertom ovo možemo prepraviti", kazao je Cungu.

On je pozvao Đeku da zajedno sa institucijama države spriječe devastaciju spomeniuka straog 25 vjekova.

Bonus video: