Jovanović: Spremni smo za članstvo u NATO

"Sa nastavkom reformi i jačanjem demokratije, a članstvo u NATO, baš kao i članstvo u EU, neizbježno vodi ka tome, sve ćemo više biti svjedoci jačanja prisustva i uticaja onih političkih snaga, organizacija i pojedinaca kojima su napredak, dobrobit i interes Crne Gore na prvom mjestu"
86 pregleda 10 komentar(a)
Draško Jovanović, Foto: CDU
Draško Jovanović, Foto: CDU
Ažurirano: 16.10.2015. 09:26h

Posjeta generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i ambasadora 28 zemalja članica Alijanse je bila korisna i uspješna. Crna Gora je napravila jedan značajni, vjerovatno i odlučujući, korak prema dobijanju pozivnice, saopštio je član Predsjedništva Cdu Draško Jovanović.

On smatra da iskustva, postignuti rezultati i preostale obaveze preporučuju Crnu Goru za punopravno članstvo.

"Posjeta NATO delegacije je bila i izvanredna prilika da se domaća javnost upozna sa stavovima i onih partija i političara čije pozicije po ovom pitanju do sada nisu bile ni jasne, ni prepoznatljive. Boravak zvaničnika NATO u Crnoj Gori je natjerao neke poslanike da konačno pokažu što i kako misle i da preporuče zvaničnicima iz Brisela i crnogorskoj javnosti svoju istinu o pitanju članstva naše zemlje u Alijansi. Među njima, želimo da pohvalimo iskrenost jednog nezavisnog poslanika. Vojni i politički analitičari svih članica Alijanse će uzeti u obzir njegovu zabrinutost za dobrobit NATO kao organizacije ukoliko pozove ili, "ne daj bože", primi Crnu Goru u članstvo", naveo je Jovanović.

Dodaje da su u Cdu sigurni da će rezultati "njihove analize biti sasvim suprotni od onih koje je uvaženi nezavisni poslanik želio da proizvede".

"S druge strane, i jednako iskreno, Cdu želi da javno postavi pitanje: da li je zaista moguće da u političkom arsenalu tog segmenta politike u Crnoj Gori ne postoji ništa više od ponovnog pozivanja na "duboke podjele", na prijetnje eskalacijom sukoba i ugrožavanja bezbijednosti naše države zbog same mogućnosti, tj. izvjesnosti da Crna Gora dobije poziv? Da li neko zaista misli da se tragikomičnim slikanjem neizbježne propasti jednog vojnog i političkog saveza ukoliko primi u svoje redove "opasnu" Crnu Goru, može sačuvati aktuelna politička pozicija tih političara i stranaka koje su im bliske? Da li panika i očaj od gotovo izvjesne odluke o pozivu Crne Gore u NATO, kao i samo približavanje i savezništvo sa naprednim i uređenim demokratskim društvima, zaista dostigle taj stepen? Ipak, biće da je u pitanju samo strah od neizbježnih promjena, koje će neke od postojećih "nezavisnih" političara i njihovih istomišljenika ostaviti bez poslaničkog mandata, jer su, kako vidimo, bez podrške i publike već ostali". kazao je Jovanović.

Dodaje da su promjene u političkom životu Crne Gore potrebne i neizbježne.

"Sa nastavkom reformi i jačanjem demokratije, a članstvo u NATO, baš kao i članstvo u EU, neizbježno vodi ka tome, sve ćemo više biti svjedoci jačanja prisustva i uticaja onih političkih snaga, organizacija i pojedinaca kojima su napredak, dobrobit i interes Crne Gore na prvom mjestu. Cdu je uvjerena da će predstojeći parlamentarni izbori to i pokazati na najbolji način. Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je vole i poštuju", zakjlučio je Jovanović.

Bonus video: