Posjeta Stoltenberga prilika da se neposredno pokaže spremnost

Ona je precizirala da u svim oblastima koje se prate, od vladavine prava, preko stanja u bezbjednosnim službama do javne podrške koja bilježi rast, u Crnoj Gori postoji rezultat koji je mnogo bolji
7 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Vlada Crne Gore
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.10.2015. 10:59h

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić kazala je da očekuje pozitivan ishod u procesu usaglašavanja o pozivnici Crnoj Gori za učlanjenje u Alijansu, navodeći da je svjesna da odluka zavisi i od čitavog niza geostrateških pitanja.

Ona je rekla da je već druga posjeta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga za nekoliko mjeseci, kao i Sjevernoatlantskog savjeta (NAC), prilika da se još jednom neposredno pokaže zašto se insistira su Crna Gora, Ministarstvo odbrane i Vojska potpuno spremni za NATO.

“Sudeći po jasnoj, javnoj podršci najvećeg strateškog partnera Crne Gore – Sjedinjenih Američkih Država, kao i čitavog niza evropskih partnera, očekujem pozitivan ishod u procesu usaglašavanja o pozivnici Crnoj Gori za učlanjenje u Alijansu”, kazala je Pejanović – Đurišić za Glas Amerike.

Ona je ubijeđena da će nakon Stoltenbergove posjete biti još jasnije da će pozivnica za Crnu Goru u decembru stići.

“Moram da kažem da sam vjerovala i ranije, polazeći od onoga što su rezultati koje smo postigli. Naravno, svjesna sam da to ne zavisi samo od toga da li je ili ne Crna Gora postigla rezultate koji se očekuju, da li je ili ne Crna Gora sebe promijenila u mjeri koja je dovoljna, nego da zavisi od čitavog niza geostrateških pitanja koja se dešavaju globalno i imaju svoje refleksije i na naš region“, kazala je Pejanović –Đurišić.

Ona je precizirala da u svim oblastima koje se prate, od vladavine prava, preko stanja u bezbjednosnim službama do javne podrške koja bilježi rast, u Crnoj Gori postoji rezultat koji je mnogo bolji.

Pejanović – Đurišić smatra da je jasno da je članstvo u kolektivom sistemu odbrane i bezbjednosti kakav je NATO, garancija sigurne budućnosti.

“U vremenu u kome živimo, u kome svi zajedno na dnevnoj bazi bivamo suočeni sa izazovima koji su bezbjednosnog karaktera, svjesni smo da su to pitanja koja se samo zajedno i kolektivno rješavaju”, kazala je ministarka odbrane.

Ona je navela da uz iskustvo iz ‘90-tih godina, a sa ubjeđenjem da region još nije do kraja stabilan i konsolidovan, postoji potreba da se dodatno radimo na stvaranju uslova kako ni buduće generacije ne bi razmišljale hoće li biti ostavljene sebi u slučaju određenih nesporazuma.

Ministar je dodala da NATO stvara uslove i za bolji demokratski razvoj, poštovanje ljudskih prava, stvaranje predsulova za investicije.

„Svega toga nema ako ste izolovani. Morate biti dio globalne priče da bi imali efekat onoga za šta se zalažete, tvrdi ministarka“, rekla je ona.

Bonus video: