Stoltenberg: Podrška građana Crne Gore članstvu u NATO raste

"Crna Gora odlučuje o reformama, ali da bi postala član NATO-a, mora da dostigne standarde i zbog toga su reforme važne. Vidjeli smo napredak, istakli značaj da Crna Gora bude fokusirana na nastavak sprovođenja reformi", rekao je Stoltenberg
87 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2015. 17:42h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je da podrška građana Crne Gore članstvu u NATO-u raste i da je taj trend uvijek prisutan, poručujući da parlament ima mandat da donese konačnu odluku.

Stoltenberg je u intervjuu agenciji Mina rekao da su istraživanja javnog mnjenja uvijek nesigurna, ali da su najbolji pokazatelj o tome kakvo je mišljenje građana.

"Vidjeli smo različite rezultate različitih istraživanja, ali trend koji pozdravljam je uglavnom isti, a to je porast podrške onih koji su za učlanjenje u NATO, kao i smanjenje onih koji su protiv. Na kraju, na Crnoj Gori je da se opredijeli kako će donijeti odluku. Parlament biraju ljudi na izborima i parlament ima mandat da donese finalnu odluku u ime onih koji su ga izabral", poručio je on.

Stoltenberg je rekao da vidi rast podrške građana.

"Dodatno, vidio sam jaku podršku u parlamentu prilikom usvajanja Rezolucije o integraciji u NATO-u. Vidim rast podrške u Crnoj Gori i ovo je jedna od oblasti koja je važna za donošenje konačne odluke".

On je rekao da je Crna Gora napredovala i pohvalio državu zbog toga.

"Pozdravljam napredak koji smo vidjeli kad smo posjetili Crnu Goru u junu i radujem se tome što ću sada vidjeti više. Dvije su oblasti koje su posebno važne, jedna je vladavina prava – borba protiv korupcije, nezavisno sudstvo i potrebni su rezultati. Mnogi od zakona su usvojeni i institucije formirane, ali je potrebno da funkcionišu. Druga oblast na koju su saveznice fokusirane je podrška javnosti. Tu vidimo da stvari idu u pravom smjeru, ali je važno da Crna Gora nastavi da bude fokusirana na ovu oblast", poručio je Stoltenberg.

On je kazao da će njegova poruka zvaničnicima i predstavnicima opozicionih partija biti da Crna Gora odlučuje da li želi da se pridruži Alijansi.

"Crna Gora odlučuje o reformama, ali da bi postala član NATO-a, mora da dostigne standarde i zbog toga su reforme važne. Vidjeli smo napredak, istakli značaj da Crna Gora bude fokusirana na nastavak sprovođenja reformi", rekao je Stoltenberg.

On je kazao da se na primjerima zemalja koje su postale članice, može vidjeti jačanje demokratije, veća bezbjednost i sigurniji život građana.

"Bezbjednost je važna sama po sebi, kao i mir i stabilnost, ali dodatno, bezbjednost je ključna za uspostavljanje stabilnosti, što je važno za ekonomski razvoj i prosperitet. To smo vidjeli kod drugih zemalja – da je NATO članstvo bilo važno za stabilnost i doprinos ekonomskom napretku", rekao je Stoltenberg.

On smatra da je poruka iz Bijele kuće bila pozitivna izjava, kojom je Crna Gora pohvaljena za napredak, kao i izraz podrške Crnoj Gori ka članstvu.

"Ali je poruka bila i nešto što je uslovljeno nastavkom reformi i Sjedinjene Američke Države (SAD) su naglasile, kao i ostale saveznice,važnost vladavine prava i javne podrške. To je uslovljena podrška i SAD i ostale saveznice će donijeti konačnuprocjenu i odluku u decembru", poručio je Stoltenberg.

On, kako je rekao, vidi porast podrške među saveznicima članstvu Crne Gore u Alijansi i pozivu Crnoj Gori, ali, kako je kazao, odluka još nije donijeta i konačna odluka će biti donijeta u decembru.

"Ovdje smo danas i sjutra da vidimo više iz prve ruke u vezi sa napretkom Crne Gore i to će biti uzeto u obzir, biće dio informacija koje su nam potrebne i donijećemo odluku u decembru“, dodao je Stoltenberg.

NATO je, kako je kazao, organizacija zasnovana na konsenzusu i to je veoma dobra stvar, posebno za one zemlje koje nijesu najveće.

"Nijedna odluka neće biti donijeta bez konsenzusa. Sve zemlje imaju ista prava, mogućnosti, sjede za istim stolom i, pošto se odluke donose konsenzusom, i male zemlje mogu puno da kažu“, poručio je Stoltenberg.

Bonus video: