Osterman: Crna Gora potpuno spremna za NATO

“General-major Osterman je pohvalio izuzetan napredak Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija. On je izrazio uvjerenje da je Crna Gora u potpunosti spremna za NATO, kao i za obaveze koje je očekuju u narednom periodu”, saopšteno je iz Ministarstva
13 komentar(a)
Andrej Osterman, Dragan Samardžić, Foto: Mod.gov.me
Andrej Osterman, Dragan Samardžić, Foto: Mod.gov.me
Ažurirano: 14.10.2015. 15:11h

Crna Gora u potpunosti je spremna za NATO, kao i za obaveze koje je očekuju u narednom periodu, ocijenio je general-major Andrej Osterman.

On se danas sastao sa predstavnicima Ministarstva odbrane.

Na sastanku sa ministrom odbrane, Milicom Pejanović Đurišić, Osterman je pohvalio izuzetan napredak Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija.

“General-major Osterman je pohvalio izuzetan napredak Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija. On je izrazio uvjerenje da je Crna Gora u potpunosti spremna za NATO, kao i za obaveze koje je očekuju u narednom periodu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Osterman je naglasio da će Slovenija i ubuduće biti snažan i pouzdan partner Crnoj Gori.

“Sagovornici su se složili da se bilateralne aktivnosti dva ministarstva realizuju na veoma zadovoljavajući način, te istakli da Sloveniju i Crnu Goru ne povezuje samo partnerski odnos, već da su u pitanju širi, tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje”, kaže se u saopštenju.

Pejanović Đurišić izrazila je uvjerenje da će Crna Gora na decembarskom ministarskom sastanku u Briselu dobiti poziv za članstvo u Alijansi i posebno naglasila doprinos i značaj kontinuirane podrške Slovenije crnogorskom napretku na putu evroatlantskih integracija.

Ona je kazala da Crnoj Gori nakon očekivanog poziva za članstvo predstoji veoma važan i zahtjevan period.

“U kojem će, dodala je, dalja podrška Slovenije biti od velikog značaja kako bi se naša zemlja pozicionirala kao pouzdan partner i na pravi način odgovorila predstojećim obavezama”, zaključuje se u saopštenju.

Na sastanku sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, Draganom Samardžićem, Osterman je ocijenio impresivnim progres koji je Crna Gora napravila u procesu reforme sistema odbrane.

"Admiral Samardžić je izrazio zahvalnost za podršku koju Vojska Slovenije pruža Crnoj Gori u procesu NATO integracija, posebno ističući izuzetnu saradnju u domenu zajedničke obuke planinskih i specijalnih jedinica, kao i odličnu saradnju mornarica dvije vojske", kaže se u saopštenju.

On je kolegu iz Slovenije upoznao sa planovima i projekcijama Vojske Crne Gore za doprinos NATO-u nakon dobijanja pozivnice za pristup Alijansi, kao i sa dosadašnjim dostignućima u transformaciji i reformi sektora odbrane.

Osterman je upoznao Samardžića sa aktivnostima Vojske Slovenije, posebno ističući spremnost za razmjenu iskustava u periodu integracionog procesa nakon dobijanja pozivnice za NATO savez.

Nakon sastanka, Samardžić i Osterman su posjetili kasarnu „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, u kojoj zajedničku obuku realizuju pripadnici specijalnih jedinica Oružanih snaga Slovenije, Vojske Crne Gore i Uprave policije Crne Gore.

Bonus video: