Iz NATO traže napredak u slučajevima Šćekić, Jovanović, “Vijesti” i Telekom

Potpredsjednik SAD Bajden polovinom septembra kazao je premijeru Đukanoviću da SAD podržavaju članstvo Crne Gore u NATO-u, “pod uslovom da Crna Gora nastavi da sprovodi reforme i ojača podršku javnosti pristupanju u NATO” i pozvao ga da “nastavi da traži načine za jačanje napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”
57 pregleda 38 komentar(a)
Džozef Bajden, Foto: Gov.me
Džozef Bajden, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.10.2015. 05:27h

Jedna od uticajnih članica NATO-a za dalje pomake Crne Gore traži napredak u slučajevima ubistva inspektora Slavoljuba Ščekića, glavnog urednika “Dana” Duška Jovanovića, bomaškog napada na redakciju “Vijesti” i aferu Telekom, kazali su “Vijestma” izvori iz diplomatije i crnogorske vlasti, kojoj je taj stav prenijet.

Izvor iz diplomatije je izbjegao da odgovori da li će od napretka u ovim slučajevima zavisiti pozivnica za NATO na decembarskom samitu ministara članica alijanse.

Poziv za NATO ne znači i automatsko članstvo, već nakon poziva vlada buduće članice vodi sa Briselom pretpristupne pregovore koji predstavljaju spisak novih obaveza do deponovanja potpisanog Sporazuma o pristupanju u Vašingtonu na kraju procesa. U međuvremenu vlade i parlamenti 28 članica ratifikuju pozivnicu.

U slučajevima Hrvatske i Albanije taj period je iznosio nešto duže od godine.

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden polovinom septembra kazao je premijeru Milu Đukanoviću da SAD podržavaju članstvo Crne Gore u NATO-u, “pod uslovom da Crna Gora nastavi da sprovodi reforme i ojača podršku javnosti pristupanju u NATO” i pozvao ga da “nastavi da traži načine za jačanje napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

Francuska se nije izjašnjavala nakon izjave svog predsjednika Fransoa Olanda iz marta da NATO ne treba da se širi u ovom trenutku.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg i ambasadori članica NATO-a, članovi Sjevernoatlanskog savjeta (NAC) boraviće danas i sjutra u Crnoj Gori u kontekstu odluke o pozivu. Oni će se sastati sa najvišim crnogorskim zvaničnicima i sa predstavnicima parlamentarnih partija.

Bonus video: