Abazović: NATO da, ali prvo slobodni izbori

Članstvom u NATO, istakao je Moćnik, Slovenija je prilično uštedjela na racionalizaciji vojske
59 pregleda 7 komentar(a)
Mitja Moćnik, Aleksandar Dedović, Dritan Abazović,, Foto: Alfa centar
Mitja Moćnik, Aleksandar Dedović, Dritan Abazović,, Foto: Alfa centar
Ažurirano: 13.10.2015. 15:50h

Novi ambasador Slovenije Mitja Moćnik i poslanik Dritan Abazović sigurni su da će Crna Gora početkom decembra dobiti poziv za članstvo u NATO alijansu. Na panel diskusiji „Crna Gora pred vratima NATO“, koja je održana danas u Ulcinju, Moćnik je kazao da očekuje pozivnicu za Crnu Goru.

„Vi možete učiti od nas, ali i mi od vas, posebno po pitanju liderstva u nekim organizacijama Jugoistočne Evrope i jadransko-jonskog projekta, gdje ste važna karika. Ali to možemo mnogo lakše ako smo zajedno u Alijansi,“ kazao je Moćnik. Osvrćući se na iskustva Slovenije u NATO od 2004, kazao je da su prednosti jasne iako se tihi investicioni bum nakon članstva poklopio sa globalnom krizom.

„I mi smo sami djelimično odgovorni za krizu koja nas je jako pogodila. Ali sada je klima za investicije opet dobra i sve smo uspješniji u promociji i plasmanu naših proizvoda na listi NATO,“ kazao je.

Članstvom u NATO, dodao je, Slovenija je prilično uštedjela na racionalizaciji vojske.

„Da nijesmo članica i neke druge stvari bi bile skuplje, ali mi još uvijek nijesmo u prilici da izdvajamo dva odsto BDP za potrebe vojske. Sada je to 1,1 odsto, ali nastojimo da u narednom periodu taj procenat dovedemo na dogovoreni nivo,“ kazao je Moćnik. On je podsjetio i da se članstvom u Alijansu mijenja klima i prema susjedima, koje nova članica sve više prihvata kao partnere.

Abazović je kazao da je pozivnica 99,9 odsto završeno pitanje, ali je ocijenio da se samo slobodnim izborima može legitimno u NATO.

„Da slobodna volja građana izabere sastav Parlamenta koji će odgovriti izazovima. Ovako šta ako Parlament, koji, recimo, ne reflektuje volju građana, donese većinski odluku o članstvu? To bi bilo nelegitimno, baš kao što bi u ovim uslovima svako mogao osporiti ishod refernduma o tom pitanju. Zato su nam potrebni slobodni izbori,“ kazao je Abazović. Ocijenio je da su priče o tome kako Crna Gora može opstati van sistema kolektivne bezbjednosti potpuno neutemeljene.

„Ova zemlja nije izgradila ni osnovne institucije na značajnijem nivou a kamoli da organizuje sopstvenu odbranu u svijetu u kome su izazovi gotovo svakodnevni, od ratova do migranata. Sa neopremljenom vojskom i slabom ekonomijom to je nemoguće i tu se svaka priča završava,“ kazao je on.

Aleksandar Dedović iz Alfa centra kazao je da nije bio naročito obradovan nakon diskusija poslanika prilikom usvajanja Rezolucije o pristupanju Alijansi.

„Gotovo ni jedan poslanik nije pomenuo članstvo u NATO. Debata se pretvorila u priču o tome ko je za, a ko protiv NATO. To se reflektuje i na naše građane koji prvo kažu da li su za ili protiv, pa tek onda traže argumente kojima bi potvrdili svoju tezu,“kazao je Dedović.

Na panelu, koji su organizovali Mogul, Alfa centar, Novi horizonti i zajednica Opština, govorio je i Džemal Perović.

Bonus video: