Cdu: Raspisati izbore nakon dobijanja pozivnice za članstvo u NATO

Prema njihovim riječima, najavljeni sastanak generalnog sekretara NATO i predstavnika 28 zemalja članica sa parlamentarnim partijama, nesumnjivo će potvrditi i to da se ne očekuje da u NATO uđe Vlada, već čitava država
100 pregleda 6 komentar(a)
Cdu, Foto: Facebook.com
Cdu, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 13.10.2015. 11:30h

Crnogorska demokratska unija (Cdu) smatra da je poslije dobijanja poziva za članstvo u NATO neophodno raspisati izbore, koji treba da potvrde opredjeljenje nesumnjive većine da su za članstvo u Alijansi.

Oni su podsjetili da generalni sekretar NATO ovoga puta ne dolazi u Crnu Goru samo u pratnji svojih najbližih saradnika ili u sklopu turneje koja obuhvata više zemalja, već sa kompletnim Sjevernoatlantskim savjetom (NAC). “I to ciljano u zemlju koja je najozbiljniji kandidat za sljedećeg člana NATO”.

“Sjednica koju će NAC, kao najviše tijelo odlučivanja NATO, održati u Crnoj Gori pokazuje koliku važnost Saveznici pridaju zemlji kandidatu za članstvo. Pored podrške Crnoj Gori, koja ni do sada nije bila sporna, kao rezultat ove posjete, očekujemo ponovljena očekivanja i zahtjeve za nastavak reformi i povećanje podrške javnog mnijenja članstvu u NATO, a koje naša zemlja mora da realizuje”, saopšteno je iz Cdu.

Oni smatraju da posjeta predstavlja podsticaj i ohrabranje svim političkim snagama u zemlji koje podržavaju crnogorsko članstvo u Alijansi.

“Ukoliko domaćini Stoltenberga budu na visini zadatka, moguće je da se, poslije ove posjete, kazaljka očekivanja decembarskog poziva u NATO pomjeri sa pozicije „vrlo vjerovatno“ na poziciju „izvjesno“. Biće potrebno uvjeriti goste da će Crna Gora u periodu od dobijanja poziva pa do punopravnog članstva realizovati za nju svakako najteži i najzahtjevniji dio neophodnih reformi”, rekli su iz Cdu.

Prema njihovim riječima, najavljeni sastanak generalnog sekretara NATO i predstavnika 28 zemalja članica sa parlamentarnim partijama, nesumnjivo će potvrditi i to da se ne očekuje da u NATO uđe Vlada, već čitava država.

“Taj razgovor će biti prilika da se gosti iz NATO bliže informišu kakvi sve stavovi i politike postoje u našoj zemlji. Cdu smatra da je poslije dobijanja poziva za članstvo u NATO neophodno raspisati izbore, koji treba da potvrde opredjeljenje nesumnjive većine da su za članstvo u Alijansi”, kaže se u saopštenju Cdu.

Kako su naveli, političke snage koje na tim izborima odnesu prevagu, imaće zadatak da, saradnjom i zajedništvom, pokrenu talas promjena i reformi, koje će jačati naše demokratske institucije i otvarati ekonomske perspektive za razvoj države i za dobrobit i napredak svih građana.

“Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je vole i poštuju", zaključili su iz Cdu.

Bonus video: