Poslanici usvojili odluku o formiranju Odbora za praćenje sprovođenja izbornih zakona

Odluka je usvojena glasovima vladajuće koalicije i Pozitivne Crne Gore
0 komentar(a)
Skupština Cetinje, Foto: Prijestonica
Skupština Cetinje, Foto: Prijestonica
Ažurirano: 13.10.2015. 18:08h

Poslanici su danas na Cetinju usvojili odluku o formiranju Odbora za praćenje sprovođenja izbornih zakona i to tijelo će biti formirano bez predstavnika Demokratskog fronta.

Odluka je usvojena glasovima vladajuće koalicije i Pozitivne Crne Gore, čiji su predstavnici bili jedini pripadnici opozicije na prvoj redovnoj sjednici jesenjeg zasijedanja održanog na Cetinju.

Sjednica Skupštine kasnila: Nije bilo struje

Poslanici crnogorskog parlamenta počeli su danas prvu sjednicu jesenjeg zasijedanja na Cetinju raspravom o Predlogu zakona o potvrđivanju Međunarodne konvencije o sprječavanju falsifikovanja novca.

Zasjedanje je kasnilo jer nije bilo struje.

Kako je saopšteno iz EPCG, danas oko 11 sati, došlo je do havarije na 10 kV podzemnom vodu prema trafostanici sa koje se napaja zgrada Opštine Cetinje.

" Do oštećenja na kablu je došlo zbog građevinskih radova koje izvodi preduzeće Čelebić. Ekipe EPCG su u rekordnom roku (11:45h) obezbijedile napajanje za zgradu Opštine i ostale potrošače koji se napajaju sa pomenute trafostanice, iz alternativnog pravca, zbog složenosti sanacije glavnog voda", navodi se u saopštenju.

Skupština bi trebalo da raspravlja o izmjeni Odluke o obrazovanju Odbora za praćenje zakona i drugih propisa u izbornom procesu, kojim je predviđeno da njegovi članovi budu predstavnici svih poslaničkih klubova, koji to žele. Izmjenu je inicirala poslanica Draginja Vuksanović, koja je predložila da Odbor bude sastavljen od predstavnika vlasti i opozicije, na paritetnoj osnovi. Izmjena u vezi sastava Odbora uslijedila je poslije odluke Demokratskog fronta (DF) da ne učestvuje u njegovom radu. Crnogorski parlament krajem jula usvojio je Odluku o formiranju tog odbora, kojom je bilo predviđeno da ima 14 članova (po sedam iz vlasti i opozicije) i da budu zastupljeni predstavnici svih poslaničkih klubova. Na sjednici Administrativnog odbora, početkom septembra, poslanici DF saopštili su da ne žele da učestvuju u radu Odbora zato što nijesu usvojeni njihovi amandmani u vezi sa procedurom za brisanje birača sa biračkog spiska koji ne žive u Crnoj Gori. Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić juče je poručio da se poslanici koji budu prisustvovali današnjoj sjednici ne mogu smatrati opozicijom.

Poslanici Pozitivne učestvovaće u današnjem zasjedanju Skupštine, dok u Demosu, Demokratskoj Crnoj Gori i URA još uvijek razmatraju na koji će način učestvovati u radu parlamenta.

Poslanik Pozitivne Srđan Perić rekao je da je apsurdno da svoj opozicioni kapacitet dokazuju onima koji su tokom četvrt vijeka opozicionog delovanja razlog za sve neuspjehe vidjeli isključivo u drugima.

Iz Demosa je saopšteno da će na bazi svojih političkih procjena odlučivati o učešću u radu Parlamanta.

"Neće učestvovati onamo gdje je pripremljeno djelovanje glasačke mašine vladine većine kojim se obesmišljava demokratski parlamentarni život. S druge strane, učestvovaćemo tamo gdje se radi o zaštiti interesa građana, a na bazi procjene da je te interese moguće zaštiti. Zato će Demos sasvim sigurno i vrlo angažovano za koji dan uzeti učešće prilikom rasprave o Zakonu o energetici koji na perfidan način omogućava novu pljačku gradjana i bogaćenje nekoliko ljudi bliskih Đukanovićevom kabinetu", kazali su iz Demosa.

Bonus video: