Demos: Samostalno ćemo odlučivati o svojim političkim potezima

U saopštenju se dodaje da se neke partije samo spremaju ili se nalaze u procesu odlučivanja o stalnom napuštanju parlamenta, uslovljavajući ga istim odlukama drugih, ali i odlažući tako izjašnjenje o javnom predlogu da se time odreknu i svih budžetskih primanja u Parlamenetu i skupštinama opština
18 komentar(a)
Demos, Demos logo
Demos, Demos logo
Ažurirano: 13.10.2015. 09:20h

Demos će i dalje, kao jedini mogući metod svog rada, autonomno donositi odluke, navodi se u saopštenju ove partije.

"Cilj nam je da doprinesemo demokratskim promjenama u interesu građana, a neophodan uslov je pad otuđene vlasti koja je van pravne i političke kontrole institucija i javnosti", navodi se u saopštenju.

Kazali su da na to dodatno obavezuje činjenica da je Demos za kratko vrijeme postojanja zauzeo mjesto ozbiljnog političkog subjekta na javnoj sceni.

Zato, i u buduće kako su kazali na njihov rad i odluke neće biti moguće uticati spolja.

"Razumije se da to nećemo dozvoliti ni partijama vlasti niti partijama iz opozicije. Odbijamo, kao najblaže rečeno, deplasirane javne pozive na donošenje zadatih odluka jer se radi o našem elementarnom pravu da samostalno odlučujemo koje, uostalom, imaju sve druge partije. To se odnosi i na poziv o bojkotu Parlamenta. Deplasiranost je veća i zbog činjenice da nijedna opoziciona partija nije do sada donijela odluku o trajnom napuštanju Skupštine", kazali su iz Demos-a.

U saopštenju se dodaje da se neke partije samo spremaju ili se nalaze u procesu odlučivanja o stalnom napuštanju parlamenta, uslovljavajući ga istim odlukama drugih, ali i odlažući tako izjašnjenje o javnom predlogu da se time odreknu i svih budžetskih primanja u Parlamenetu i skupštinama opština.

"Demos će na bazi svojih političkih procjena odlučivati o učešću u radu Parlamanta. Neće učestvovati onamo gdje je pripremljeno djelovanje glasačke mašine vladine većine kojim se obesmišljava demokratski parlamentarni život. S druge strane, učestvovaćemo tamo gdje se radi o zaštiti interesa građana, a na bazi procjene da je te interese moguće zaštiti. Zato će Demos sasvim sigurno i vrlo angažovano za koji dan uzeti učešće prilikom rasprave o Zakonu o energetici koji na perfidan način omogućava novu pljačku gradjana i bogaćenje nekoliko ljudi bliskih Đukanovićevom kabinetu. Kao stranka koja drži do javne ozbiljnosti i korektnosti Demos će biti otvoren za sve demokratske inicijative udružene opozicije kojima bi se na javno demokratski i kulturan način pokretali predlozi od opšteg interesa, uz princip međusobnog uvažavanja svih istinski opozicionih subjekata", kazali su iz Demos-a.

Bonus video: