Demokrate: Praznog stomaka je teško promišljati i donositi racionalne odluke

U Demokratskoj Crnoj Gori smatraju da je stopa samoubistva porasla zahvajujući političkom, ekonomskom i moralnom urušavanju sistema u kojem se crnogorsko društvo nalazi
102 pregleda 4 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 12.10.2015. 11:48h

Stopa samoubistva u Crnoj Gori je visoka i neophodno je da se društvo ozbiljnije pozabavi suzbijanjem ove pojave, saopštila je Marija Pavićević, članica Glavnog odbora Demokratske Crne Gore..

"Neuspjele privatizacije, porast broja nezaposlenih, višedecenijsko stezanje kaiša, stvaraju godinama akumuliranje dodatnog stresa i osjećaja nesigurnosti što dovodi do rizika izvršavanja samoubistva. Svjedoci smo da ekonomska situacija utiče na povećan broj suicida zato što je praznog stomaka teško promišljati i donositi racionalne odluke u najtežim periodima života. Nedovoljni prihodi za zadovoljavanje osnovnih potreba, svakodnevna neizvjesnost u borbi za egzistenciju, sve veći strah za budućnost kod mladih ljudi koji nemaju perspektivu, utiče na suicidne misli tako da je sve više onih koji dignu ruku na sebe i svoje bližnje", istakla je Pavićević.

U Demokratskoj Crnoj Gori smatraju da je stopa samoubistva porasla zahvajujući političkom, ekonomskom i moralnom urušavanju sistema u kojem se crnogorsko društvo nalazi.

"Demokrate smatraju da je izlaz iz postojeće situacije moguć građenjem i implementacijom strategije socijanog i privrednog razvoja. Državni organi su ti koji moraju biti nosioci uspješnih socijanih promjena koje će doprinijeti blagostanju i očuvanju zdravlja zajednice", zaključila je Pavićević.

Bonus video: