Koga čuva Novosel, izvještaj ili Kankaraša

Novosel ranije priznao da je bilo nepravilnosti prilikom naplate komunalija u Porto Montenegru
90 pregleda 3 komentar(a)
SO Tivat, Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.10.2015. 06:41h

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) odbio je da nevladinoj organizaciji dostavi Izvještaj Komisije za unutrašnju kontrolu ispravnosti obračuna i naplate naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, što je bio dužan prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

“Zahtjev se odbija... s obzirom da zahtijevani pristup podrazumijeva sačinjavanje nove informacije - Izvještaja navedenog u zahtjevu stranke, koga ovaj organ ne posjeduje u trenutku rješavanja po konkretnom zahtjevu”, piše u odgovoru koji je Novosel 6. oktobra uputio NVO Tivatska antikorupcijska akcija.

Prvi čovjek Opštine Tivat prethodno je odbio da sa izvještajem Komisije upozna i odbornike 30. septembra, ali je tada indirektno priznao da posjeduje izvještaj, koji sada ne želi da pruži na uvid TAA.

On je na sjednici Skupštine opštine tada kazao da je to „interni akt koji služi za naše interne potrebe”, iako su ga pravili službenici Opštine Tivat ispitujući rad drugih zaposlenih u lokalnoj upravi.

“To je sirov materijal koji nije za SO”, kazao je tada Novosel, objasnivši da je Komisiju formirao on a ne lokalni parlament, zbog čega nema obavezu da sa njenim izvještajem upozna odbornike. Novosel je Komisiju formirao krajem januara, pod pritiskom optužbi TAA i opozicije da je opštinski budžet oštećen za više od milion eura nezakonitim obračunom i naplatom komunalija u slučaju gradnje objekta „Regent“ u Porto Montenegru.

Predstavnici nevladine organizacije u maju su podnijeli krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS), zbog sumnje da je Porto Montenegru “oprostio” preko milion eura komunalija, mimo zakona.

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru tim povodom sprovodi izviđaj u kome je izuzelo obimnu dokumentaciju iz arhiva Opštine Tivat, u svojstvu svjedoka saslušalo direktora opštinske Direkcije za investicije i razvoja Peđu Obradovića, a poziv za saslušanje u svojstvu okrivljenog poslat je i Kankarašu.

Govoreći o toj temi, Novosel je krajem avgusta kazao da je preliminarni izvještaj Komisije pokazao da je „bilo određenih nepravilnosti”.

“Pokrenuti su i disciplinski postupci protiv nekih službenika koji su radili na tim poslovima. Ne bih sad pojedinačno govorio. Bilo je određenih propusta i tehničke i svake druge prirode. Bavićemo se time, kad zvanično dobijemo izvještaj Komisije”, kazao je tada Novosel i obećao da će “izvještaj biti pred odbornicima naše Skupštine”.

Poslije samo dva dana pokušao je sve da porekne, tvrdeći da je pogrešno interpretiran, ali su ga demantovali kako direktor Radio Tivat Dragan Popadić i predsjednica Komisije Maja Popović (DPS) koja je saopštila da je zvaničan, protokolisan i potpisan izvještaj tog tijela, Novoselu predala još 29. maja.

Novosel: To je samo za mene

U obrazloženju odbijanja zahtjeva nevladine organizacije, Novosel je naveo da je Izvještaj rađen samo za potrebe predsjednika Opštine.

“Ovaj organ je… formirao navedenu Komsiju sa zadatkom da snimi i provjeri stanje i probleme u oblasti utvrđivanja i napIate naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, te da predsjedniku Oopštine kao predlagaču Odluke o toj naknadi, ukaže da li su odredbe iste dovoljno precizne da bi se po istoj moglo postupati bez potrebe za dodatnim tumačenjem njenih odredbi”, piše u obrazloženju.

Bonus video: