Partijski novac pod lupom VDT-a

Ispitivanje donacija DPS-u pokrenuto 2012. Izvor iz bezbjednosnog sektora tvrdi da VDT ispituje transakcije jedne opozicione partije i NVO
14 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.10.2015. 13:43h

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) provjerava da li je bilo zloupotreba u finansiranju jedne od političkih partija, potvrđeno je “Vijestima” iz kabineta Ivice Stankovića.

On, međutim, nije htio da saopšti čiji su tokovi novca sumnjivi.

“Političke paаrtije, kao bilo koji drugi subjekt, predmet su provjerаa Tužilаaštva u slučajevima kаdа postoje osnovi sumnje dаa je neko učinio krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Saopštaаvаnje konkretnih podatаka može saаmo ometаti tok tih provjera. Istovremeno podsjećamo da se tokom bilo kog postupkаa može utvrditi dа ne postoje elementi krivičnog djelа”, navodi se u odgovoru iz kabineta VDT-a.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz policijsko-obavještajnih struktura, tužilaštvu je ranije prijavljena sumnjiva transakcija koja je obavljena između NVO i jedne stranke. VDT međutim u odgovoru nije potvrdilo da li je ta transakcija predmet njihovog interesovanja, iako su “Vijesti” u pitanju navele o kojoj se partiji radi.

Do danas nije objavljeno ni da li je tužilaštvo završilo i na koji način pretkrivični postupak zbog spornih donacija DPS-a koji je pokrenut 2012. dok je VDT bila Ranka Čarapić.

DPS je 2011. objavio izvještaj o finansiranju u kojem su navedena imena oko 2.000 građana koji su na račun DPS-a uplatili 645.000 eura donacija. Neki od građana su demantovali da su donirali DPS.

Nakon pritiska javnosti, stranka je formirala komisiju koja je utvrdila da je sve uredu, a VDT je mjesecima kasnije objavilo da je pokrenut pretkrivični postupak.

“VDT nije, niti će pominjati bilo koju pаartiju pojedinаačno. S druge strаane, ukoliko se utvrdi dаa je bilo koja politička strаanka prekršila propise, zbog toga će odgovаrati”, poručeno je u odgovoru tužilaštva.

Knežević: DPS svojima oprašta milione da bi ih kasnije donirali

Državna revizorska institucija nedavno je dala uslovna mišljenja na finansijske izvještaje SNP-a, Pozitivne i PzP-a za 2014, dok je za DNP negativno mišljenje.

Međutim, za eventualne nepravilnosti u njima, po Zakonu o finansiranju partija, predviđene su prekršajne kazne. DPS je juče optužio DNP da je “pokrao” 100.000 eura.

Lider DNP-a Milan Knežević pozvao je tužilaštvo da provjeri njihovo poslovanje, navodeći da ih je DRI proglasio “sumnjivim jer su zbog nakazne zakonske regulative bili prinuđeni da funkcionišu na podračunu”.

“Dok se onima koji državi duguju milione opraštaju dugovi, da bi dobili poslove na izgradnji auto puta kako bi pred izbore finansirali DPS, a to sve prikazivali kroz navodne donacije funkcionera zaljubljenih u svoju partiju,” naveo je Knežević.

Bonus video: