Premijerski sat u utorak: Marković će odgovarati o "propadanju države", minimalcu...

Poslanika Demokratskog fronta Nebojšu Medojevića interesuje efikasnost regulatornih institucija u očuvanju konkurencije i interesa potrošača u Crnoj Gori
100 pregleda 7 komentar(a)
Duško Marković, Premijerski sat, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Premijerski sat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.11.2018. 13:52h

Premijer Duško Marković odgovaraće u utorak u crnogorskom parlamentu na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.

Poslanik Demokratske partije socijalista Obrad Stanišić pitaće koliko je bio priliv stranih investicija od prijema Crne Gore u NATO, u odnosu na period prije učlananjenja u Alijansu.

„Sa posebnim osvrtom na prijem ino-kapitala iz zemalja članica Saveza u prvih šest mjeseci ove godine u poređenju sa prvim polugodištem prošle godine“, navodi se u pitanju Stanišića.

Poslanika Demokratskog fronta Nebojšu Medojevića interesuje efikasnost regulatornih institucija u očuvanju konkurencije i interesa potrošača u Crnoj Gori.

Predstavnik kluba Socijalsitičke narodne partije i Demosa Miodrag Lekić pitaće premijera „da li mu se desilo da zauzet državotvornim poslovima ne vidi vrijednosno propadanje države – od dubokog socijalno-ekonomskog rascjepa stanovništva do sve veće dezintgracije društva po etnonacionalnim osnovama“.

„Da li ste i Vi, voljno ili nevoljno, učesnik uspješno ostvarenog programa pomenutih podjela u zemlji ili smatrate da je neophodno, a rekao bih da je poslednji čas, pokretanje duboke društvene, ekonomske, kulturne i moralne reforme u Crnoj Gori“, pitao je Lekić.

Predsjednik kluba Socijaldemokrata Boris Mugoša interesuje koji su rezultati mjera, odnosno aktivnosti koje Vlada preduzima u cilju suzbijanja sive ekonomije.

Poslanik Socijaldemokratske partija Ranko Krivokapić pitaće zašto Vlada odbija da prihvati njihovu inicijativu za uvećanje minimalne zarade, ukidanje krizbog poreza i smanjenje akciza na gorivo.

Predstavnik Posebnog kluba poslanika Goran Radonjić pitaće Markovića da li smatra da je legitiman rezultat referenduma o državno-pravnom statusu Crne Gore 1992. godine (na kome se 95,96 odsto od 66 odsto izašlih izjasnilo za zajedničku državu).

„Da li smatrate da je legitiman bilo koji od stavova koji građanin Crne Gore može imati, tada i kasnije, o tom pitanju, ili neki od njih smatrate ograničavajućim faktorom za ostvarivanje bilo kog prava“, navodi Radonjić.

On pita Markovića da li garantuje, kao premijer i kao Vlada, osnovne demokratske principe.

„Prije svega da niko ne smije nikoga, prilikom zapošljavanja ili ostvarivanja bilom kojeg drugog prava, pitati o političkom, nacionalnom vjerskom i drugo0m opredjeljenju, te da će u slučaju da se to dogodi počinilac biti sankciionisan“, naveo je Radonjić.

Predstavnik Kluba poslanika manjinskih partija Ervina Ibrahimovića interesuje protekla turistička sezona i ostvareni ekonomski benefiti.

Bonus video: