ALBANIJA PODRŽAVA ČLANSTVO U NATO

Nišani: Crna Gora zaslužuje da bude dio Alijanse

Prema njegovim riječima, NATO je najuspješnija politička i vojna organizacija, posebno u održavanju sigurnosne ravnoteže, na globalnom nivou
82 pregleda 9 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 08.10.2015. 12:21h

Alabanija podržava članstvo Crne Gore i Makedonije u NATO i te države zaslužuju da budu dio Alijanse, rekao je predsjednik Albanije Bujar Nišani.

Prema njegovim riječima, NATO je najuspješnija politička i vojna organizacija, posebno u održavanju sigurnosne ravnoteže, na globalnom nivou.

"Albanija ima svoj službeni stav u pružanju podrške članstvu u NATO-u i Crne Gore, kao i Makedonije. Mi smatramo da obje ove zemlje zaslužuju biti dio Alijanse, ali i ostale zemlje Zapadnog Balkana, ukoliko u svojim srednjeročnim strategijama krenu ovim putem", rekao je Nišani.

On je kazao da Albanija promoviše načelo dobrosusjedskih odnosa i suživota koji ne mogu opstati ako postoji težnja za uzrokovanjem konflikata, što nije ni u čijem interesu.

"Vjerujem da današnja karta Balkana daje mogućnost saradnje na mirniji način, uz povjerenje u smislu ekonomskog razvoja i to je još jedan veliki izazov", kazao je Nišani agenciji Anadolija.

Govoreći o odnosu Srbije i Kosova, Nišani je rekao kako vjeruje da je Beograd de facto priznao svoju nekadašnju južnu pokrajinu, samim tim što Kosovo i Srbija zasjedaju kao ravnopravne zemlje.

"Vlade dviju zemalja zasjedaju i pregovaraju jedna sa drugom. Naravno, uz prisustvo međunarodnog faktora. Razumljivo je da u ovakvim situacijama postoji i međunarodna podrška, s obzirom na to da se obje zemlje, i Srbija i Kosovo, nalaze u integracijskim i razvojnim procesima", naveo je Nišani.

On je kazao da čvrsto vjeruje da nezavisnost Kosova nije bio čin protiv Srbije ili njenog naroda.

"Albanija ne može i ne treba da se miješa u dinamiku odnosa između Srbije i Kosova", naglasio je Nišani.

Preporučujemo za Vas