Konjević: Ne bi trebalo da budemo protiv NATO zbog emocija iz prošlosti

Bojanić je kazao da pripadnost NATO-u jeste garant spoljne bezbijednosti, ali da Crnoj Gori ne prijeti nikakva opasnost po granice, a da je terorizam u svijetu samo porastao od kada je NATO intervenisao u Iraku, Iranu, Avganistanu, Siriji…
0 komentar(a)
Raško Konjević, Mladen Bojanić, Foto: Jadranka Ćetković
Raško Konjević, Mladen Bojanić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 07.10.2015. 18:24h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da se NATO i evropske integracije ne mogu razdvojiti, te da emocije koje nosimo iz vremena NATO intervencije treba da pamtimo, ali nikako da zbog toga budemo protiv ulaska u Alijansu, koji bi Crnoj Gori garantovala stabilnost, bezbjednost i povoljan ambijent za strana ulaganja. On je to izjavio danas na tribiti o NATO integracijama u Bijelom Polju.

„Ako dozvolite sadašnjosti da se sveti prošlosti, izgubili ste budućnost. Bez političke i bezbjednosne stabilnosti nema ulaganja, a članstvo u NATO garantuje investitorima sigurna ulaganja. Takođe, način odlučivanja u Alijansi, garantuje Crnoj Gori da će da se pita u tom Savezu i da će imati pravo veta," kazao je ministar Konjević.

O značaju NATO „koji sve više raste u svijetu“ kao i o iskustvima u svojim zemljama govorili su ambasador Turske Serhat Galip i otpravnik poslova u Ambasadi Češke Petr Šmejkal. Oni su istakli da podržavaju članstvo Crne Gore u NATO.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić je kazao da nije tačno da se generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izvinio građanima Crne Gore za bombardovanje i „koletarnu štetu“ i pretrpljene žrtve, već je koristio izraze koji znače „žaljenje“, odnosno „razočarenje“.

On je kazao da pripadnost NATO-u jeste garant spoljne bezbijednosti, ali da Crnoj Gori ne prijeti nikakva opasnost po granice, a da je terorizam u svijetu samo porastao od kada je NATO intervenisao u Iraku, Iranu, Avganistanu, Siriji…

„Ja volim NATO, ali ne u svojoj kući, već u Partnerstvu za mir, i da mislim da odluku za učlanjenje poslije pravog dijaloga treba da donesemo na referendumu, što je velika potreba građana“, kazao je i dodao da smatra da se ministri zemalja NATO kompromituju ako daju pozivnicu zemlji na osnovu spornih anketa u podršci Alijansi, i da je NATO isuviše ozbiljna organizacija da bi tu odluku bazirala na toj anketi i dodao da u Crnoj Gori nemamo stabilnu demokratsku atmosferu i dijalog, gdje bi se čuli kontra argumenti i drugačija mišljenja.

Na drugoj od tri faze “V Speaking toura”, održanoj u organizaciji Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO, Višegradske grupe, Ambasade Slovačke u Crnoj Gori, u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje, govorili su i koji je organizovao predsjednik Evropskog pokreta u crnoj Gori Momčilo Radulović i predsjednik SO Bijelo Polje Džemal Ljušković.

Bonus video: