Spremni smo za NATO

Ovo kažem bez najmanje zadrške i bez sjenke rezerve, kao ministar odbrane, koji zna koliko rada, truda i posvećenosti je uloženo da dostignemo neophodni stepen spremnosti za ulazak u Alijansu
85 pregleda 72 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2015. 17:47h

Ministarska odbrane Milica Pejanović - Đurišić poručila je danas da su Crna Gora i Vojska Crne Gore spremni za NATO.

“Ovo kažem bez najmanje zadrške i bez sjenke rezerve, kao ministar odbrane, koji zna koliko rada, truda i posvećenosti je uloženo da dostignemo neophodni stepen spremnosti za ulazak u Alijansu. Na toj osnovi s punim pravom očekujem poziv za članstvo krajem ove godine, kako bi sa novim elanom i entuzijazmom ušli u narednu fazu sa ciljem što brže i kvalitetnije pune integracije u sjeverno-atlantski kolektivni sistem odbrane i bezbjednosti”, kazala je Pejanović - Đurišić u Danilovgradu, gdje je u kasarni Milovan Šaranović proslavljen Dan Vojske Crne Gore.

Ministarka odbrane rekla je da prošlost Crne Gore pamti brojne značajne vojne i političke događaje, ali ima i jednu konstantu - "sloboda je bila suština njenog postojanja i opstanka ljudi koji žive na ovim prostorima".

Dodala je da je bitka pod Rumijom - na Tuđemilskom polju 7. oktobra 1042. godine možda i najstariji datum koji to potvrđuje.

“Ta konkretna pobjeda je i bila rezultat iskrene odanosti slobodi i otadžbini, što je i formalno dovelo do priznanja državnosti i strateškog značaja Duklje. Ipak, bez obzira na milenijumsko evidentno postojanje Crne Gore, opstanak naše države je u prošlosti bio pred velikim izazovima. 13. jula 1878.godine, na Berlinskom kongresu, priznata je država Crna Gora, a onda nas je, nakon nestanka 1918. opet uzdigao 13-julski ustanak 1941. Ponovo je ljubav prema slobodi i civilizacijskim vrijednostima ujedinila sve crnogorske različitosti, koje su se, vođene snažnom idejom antifašizma, borile, i izborile, za mir, slobodu i jednakost među ljudima”, kazala je ministarka.

Dodala je da smo na tim tekovinama, prije nepunih 10 godina, uspjeli da obnovimo nezavisnost crnogorske države "koja je za relativno kratak period uspjela da stekne povjerenje i poštovanje prvenstveno susjeda, a onda i ostalih partnerskih zemalja širom svijeta".

“Doprinos visokom pozicioniranju Crne Gore na međunarodnom planu svakako je dala i Vojska Crne Gore. Taj put je iziskivao predan i fokusiran rad i pojedinaca i institucija. Za samo nekoliko godina od formiranja novog sistema odbrane, zasnovanog na demokratskim principima civilne kontrole, Vojska Crne Gore je uspjela da izgradi svoje kapacitete i legitimiše se kao profesionalna institucija, koja uživa visok stepen povjerenja kako građana Crne Gore, tako i naših partnera", kazala je Pejanović - Đurišić.

"Vojska Crne Gore, po formatu i strukturi prilagođena veličini i kapacitetima naše države, uz konstantnu i adekvatnu podršku Ministarstva odbrane, oprema svoje jedinice, obučava pripadnice i pripadnike, sa ciljem da se integriše u međunarodni kooperativni sistem bezbjednosti i kolektivne odbrane, kako bi na najbolji način izvršila svoju misiju zaštite suvereniteta i kontinuiteta crnogorske državnosti. Učešćem u brojnim misijama Ujedinjenih nacija, NATO-a, i Evropske unije, pripadnici i pripadnice Vojske Crne Gore su uveliko doprinijeli visokom pozicioniranju Crne Gore na aktuelnoj geostrateškoj mapi svijeta.

Njihovo prisustvo u Avganistanu, Somaliji, Liberiji, Maliju omogućava nam da direktno sagledamo globalne političke prilike, te da na pravi način reagujemo u cilju ispunjavanja naše vizije – Crna Gora, suverena država, integrisana u NATO i Evropsku uniju",kazala je ona.

Poručila je da će Ministarstvo odbrane nastaviti sa stvaranjem uslova da VCG bude institucija u kojoj će biti čast ostvarivati svoj profesionalni angažman i egzistenciju za svoje porodice.

Galerija

Bonus video: